ΥΓΕΙΑ

Το καρναβάλι φέρνει ανησυχία – Φόβοι για έξαρση των ιώσεων λόγω του συνωστισμού

Το καρναβάλι φέρνει ανησυχία – Φόβοι για έξαρση των ιώσεων λόγω του συνωστισμού
Eurokinissi

Τα κρούσματα της μηνιγγίτιδας στην Πάτρα, η έξαρση των κρουσμάτων ιλαράς σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις αλλά και η γενικότερη αύξηση των ιογενών λοιμώξεων έχουν σημάνει συναγερμό στις υγειονομικές αρχές.

Στο επίκεντρο βρίσκεται αυτές τις μέρες η Πάτρα, λόγω του καρναβαλιού, με τους ειδικούς να «κρούουν» τον κώδωνα του κινδύνου στην αχαϊκή πρωτεύουσα, λόγω του συνωστισμού που θα επικρατήσει τις επόμενες μέρες.

Οι επιστήμονες αναφέρουν πως οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και να προστατεύουν από τις ιογενείς λοιμώξεις που βρίσκονται σε έξαρση.

Η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, μιλώντας στο Action24, αναφερόμενη στο συνωστισμό που θα επικρατήσει τις μέρες των εορτασμών του καρναβαλιού, τόνισε πως «τα άτομα που πρέπει να προσέχουν περισσότερο είναι τα άτομα τρίτης ηλικίας, τα άτομα με ανοσοκαταστολή, οι εγκυμονούσες και τα μικρά παιδιά».

Μετά τα περιστατικά μηνιγγίτιδας στην Πάτρα υπάρχει ανησυχία εξαιτίας του συγχρωτισμού που αναμένεται στις μεγάλες καρναβαλικές εκδηλώσεις.

Στο μεταξύ ενόψει της κοσμοσυρροής στην πρωτεύουσα του καρναβαλιού ενεργοποιήθηκε πρωτόκολο το οποίο προβλέπει τη διερεύνηση των επαφών αλλά και των συνθηκών μετάδοσης.

Πώς μεταδίδεται ο ιός της μηνιγγίτιδας

Η μετάδοση του μηνιγγιτιδόκοκκου Β γίνεται με σταγονίδια από το αναπνευστικό σύστημα, ωστόσο είναι αρκετά δύσκολη, ενώ υπάρχουν περιστάσεις κατά τις οποίες μπορεί να προκαλέσει ενδημική έξαρση αλλά και επιδημία, σύνηθως σε συνθήκες όταν οι άνθρωποι ζουν σε κοινόβια.

Υψηλού κινδύνου θεωρούνται οι φοιτητές, κυρίως όσοι διαμένουν σε φοιτητικές εστίες, καθώς και παιδιά που ζουν σε ιδρύματα.

Οι αρχές θέλουν να προλάβουν τον μεγάλο συνωστισμό που θα φέρει το καρναβάλι της Πάτρας, καθώς ναι μεν ο ιός δεν είναι τόσο μεταδοτικός, ωστόσο οι συνθήκες συγχρωτισμού τον ευνοούν.

Να σημειωθεί ότι τα τρία κρούσματα δεν είχαν έρθει σε επαφή μεταξύ τους, που σημαίνει ότι υπάρχουν ασυμπτωματικοί ασθενείς, οι οποίοι μεταφέρουν τον ιό μεταδίδοντάς τον.

Έξαρση της ιλαράς

Σύμφωνα με τα πρόσφατα διεθνή επιδημιολογικά δεδομένα παρατηρείται έξαρση κρουσμάτων ιλαράς τόσο σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πλαίσιο της εγρήγορσης του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ, με στόχο την αντιμετώπιση ενδεχόμενης αύξησης κρουσμάτων ιλαράς στον ελληνικό πληθυσμό, οι ταξιδιώτες, παιδιά και ενήλικες, σε χώρες με έξαρση κρουσμάτων συστήνεται να επιβεβαιώνουν τον πλήρη εμβολιασμό τους με δύο δόσεις του μικτού εμβολίου ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) πριν το ταξίδι.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

Επισημαίνεται ότι οι ταξιδιώτες, παιδιά και ενήλικες, στο εξωτερικό, σκόπιμο είναι να ελέγχουν και να επικαιροποιούν τον βασικό εμβολιασμό τους για όλα τα απαιτούμενα εμβόλια, σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού.