ΥΓΕΙΑ

Γεωργιάδης: Με Υπουργική Απόφαση η είσοδος ιδιωτών γιατρών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ

Άδωνις Γεωργιάδης
Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης
INTIME NEWS

Με την ακρόαση των φορέων συνεχίζεται η συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Δράσεις δημόσιας υγείας - Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας», στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. 

 

Με καθυστέρηση λόγω της τριήμερης διαδικασίας για την πρόταση δυσπιστίας στην Ολομέλεια της Βουλής την προηγούμενη εβδομάδα, συνεχίστηκε τη Δευτέρα (01/04/2024) η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας με το οποίο δίνεται η δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν και ιδιωτικό έργο.

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης ενημέρωσε χθες τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής ότι πριν την ολοκλήρωση νομοθετικής διαδικασίας, θα ζητήσει από τη Βουλή να λάβει εξουσιοδοτική διάταξη προκειμένου, με Υπουργική Απόφαση, να μπορούν ιδιώτες γιατροί να συνάπτουν σχέση με τα δημόσια νοσοκομεία. Η συγκεκριμένη αναφορά του κ. Γεωργιάδη έγινε με δεδομένο ότι στο νομοσχέδιο έχουν περιληφθεί ήδη διατάξεις για τους όρους και προϋποθέσεις άσκησης ιδιωτικού έργου των ιατρών κλάδου ΕΣΥ. Στο ίδιο νομοσχέδιο έχει περιληφθεί και άρθρο για τον τρόπο που θα αμείβονται οι γιατροί για τα απογευματινά χειρουργεία που γίνονται στα δημόσια νοσοκομεία.

«Για τα απογευματινά χειρουργεία η μόνη κριτική που θα μπορούσε να έχει βάση είναι οι δύο ταχύτητες. Το άρθρο 8 λέει ότι οι έχοντες χειρουργικές ειδικότητες μπορούν να βγάλουν επιπλέον εισόδημα από τα απογευματινά χειρουργεία. Οι έχοντες πάσα άλλη ειδικότητα, που δεν μπορούν να κάνουν απογευματινά χειρουργεία, μπορούν να κάνουν ιδιωτικό έργο. Άρα λύνουμε την ανισορροπία, με αυτόν τον τρόπο», είπε ο υπουργός Υγείας και ενημέρωσε την επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων: «Θα ζητήσω να λάβω από τη Βουλή εξουσιοδοτική διάταξη για να μπορώ με υπουργική απόφαση να επιτρέπω και στους ιδιώτες γιατρούς να συνάπτουν σχέση με τα δημόσια νοσοκομεία, εφόσον αναλαμβάνουν υπηρεσία στο δημόσιο νοσοκομείο, κυρίως εφημερίες, και ελαφρύνουν τους έχοντες μόνιμη σχέση με το ΕΣΥ. Θα πρέπει να γίνεται και το ανάποδο. Για να υπάρχει πλήρης ισορροπία και δικαιοσύνη σε όλο τον ιατρικό χώρο και για να έχουμε πλήρη και ισόρροπη σχέση του ΕΣΥ με όλο τον υπόλοιπο ιατρικό κόσμο. Αυτό θα κάνουμε και πιστεύω ότι η Βουλή θα μου δώσει την εξουσιοδότηση, ώστε να ολοκληρώσουμε τη μεταρρύθμιση και αυτή να προχωρήσει σωστά και να έχουμε περισσότερους γιατρούς στα νοσοκομεία, περισσότερες υπηρεσίες υγείας, περισσότερη ευελιξία, καλύτερες παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας» δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Επέκταση προγραμμάτων πρόληψης

Το νομοσχέδιο «Δράσεις δημόσιας υγείας - Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας» αφορά:

  • στη διεύρυνση της δυνατότητας των ιατρών του Ε.Σ.Υ. να ασκούν ιδιωτικό έργο αξιοποιώντας την κλινική εμπειρία τους, και στη θέσπιση των αναγκαίων προς τούτο όρων και προϋποθέσεων,
  • στον προσδιορισμό της φύσης του εισοδήματος των ιατρών Ε.Σ.Υ. από τη διενέργεια απογευματινών χειρουργείων ως εισόδημα από άσκηση ιδιωτικού έργου,
  • στην αντιμετώπιση άμεσων ζητημάτων των υγειονομικών δομών και Υγειονομικών Περιφερειών, καθώς ζητημάτων που άπτονται της χορήγησης ιατρικών και νοσηλευτικών ειδικοτήτων
  • στον εξορθολογισμό και την συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης
  • στην επίλυση ζητημάτων εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Υγείας ιδίως του ΕΟΔΥ
  • στην ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης και τη συνέχιση επιτήρησης της μετάδοσης της νόσου Covid-19
  • στην προώθηση ταχείας υλοποίησης των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, με το σχέδιο νόμου ρυθμίζεται η ανάγκη προσαρμογής της ελληνικής νομοθεσίας στις καλές πρακτικές των ευρωπαϊκών χωρών μέσω του ανοίγματος της πρόσβασης των ιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα και αντίστοιχα την προσέλκυση ιδιωτών ιατρών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Επίσης, προωθείται η υλοποίηση δράσεων για την πρόληψη ψυχικών και αναπτυξιακών προβλημάτων παιδιών που ανακύπτουν κατά τη βρεφική ηλικία, την εφηβεία και την ενηλικίωσή τους.

Επιπλέον για τα προγράμματα πρόληψης, επεκτείνεται η πρόσβαση σε δωρεάν προληπτικές εξετάσεις κατά του καρκίνου του μαστού για τις γυναίκες 45-74 ετών και ρυθμίζεται η υλοποίηση των δράσεων του προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης» σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές.

Δίνεται η δυνατότητα διενέργειας εμβολιασμών κατά της COVID-19 σε φαρμακεία για τη διευκόλυνση εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού και διαγράφονται τα μη εισπραχθέντα πρόστιμα μη εμβολιασμένων πολιτών. Τέλος, επικαιροποιείται το πλαίσιο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχετικές ειδήσεις