ΥΓΕΙΑ

ΠΟΕΔΗΝ: Επίθεση σε γιατρό με αιχμηρό αντικείμενο στην εφημερία του «Ελπίς»

βία κατά γιατρών
Οι υγειονομικοί ζητούν να ενισχυθεί η φύλαξη των νοσοκομείων
INTIME NEWS

Καθημερινές είναι οι καταγγελίες για βίαιες και απρόκλητες επιθέσεις σε βάρος του υγειονομικού προσωπικού των νοσοκομείων, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ

Ένα ακόμη περιστατικό βίας σε βάρος γιατρού, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). Κατά τη διάρκεια της εφημερίας του νοσοκομείου «Ελπίς», τα ξημερώματα της Δευτέρας (01/04/2024), ένας γιατρός δέχτηκε απρόκλητη επίθεση με αιχμηρό αντικείμενο, ο δράστης όμως έφυγε πριν προλάβει να φτάσει η αστυνομία. Η συνοδός του δράστη κρατήθηκε από υγειονομικούς και παραδόθηκε στους αστυνομικούς.

«Καθημερινά δεχόμαστε καταγγελίες για βίαιες και απρόκλητες επιθέσεις σε βάρος του υγειονομικού προσωπικού από ασθενείς και συνοδούς. Από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα συναδέλφων ειδικά την περασμένη εβδομάδα στο Νοσοκομείο Κορίνθου. Συνάδελφος διασώστης κινδύνεψε η ζωή του από ομάδα Ρομά. Η ηρωική παρέμβαση γιατρών, νοσηλευτών και διασωστών του Νοσοκομείου που προσέτρεξαν σε βοήθεια στα ΤΕΠ τον έσωσαν» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, παρά τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα -πλέον προβλέπονται αυστηρές ποινές σε όσους ασκούν βία σε βάρος υγειονομικών- δεν έχει βελτιωθεί η κατάσταση. «Αντιθέτως επιδεινώνεται ημέρα με την ημέρα. Σε πολλές περιπτώσεις, οι διοικήσεις (σ.σ. των νοσοκομείων) αρνούνται και κάνουν μηνύσεις σε βάρος των ατόμων που προκαλούν βία σε βάρος του προσωπικού παρ' ότι τώρα με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα επιβάλλεται. Ζητάνε οι Διοικήσεις από τους συναδέλφους που υπέστησαν τη βία να υποβάλλουν μηνύσεις οι οποίοι διστάζουν λόγω εξόδων και στοχοποίησης».

Η ΠΟΕΔΗΝ ζητεί από το υπουργείο Υγείας, να κάνει αυστηρή σύσταση στις διοικήσεις των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και του ΕΚΑΒ, ώστε να υποβάλλονται μηνύσεις εναντίον των δραστών. Ταυτόχρονα, οι υγειονομικοί ζητούν να ενισχυθεί η φύλαξη των νοσοκομείων. «Δεν μπορεί ένας φύλακας απόγευμα και νύχτα, να φυλάξει επαρκώς ένα τεράστιο νοσοκομείο. Ειδικά όταν εφημερεύει και είναι ανοικτό. Σε πολλά νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας δεν υπάρχει καθόλου φύλαξη. Παράλληλα η αστυνομία θα πρέπει να κάνει συχνές περιπολίες γύρω από τα νοσοκομεία. Λειτουργεί αποτρεπτικά και μπορεί να επέμβει έγκαιρα, να αποτρέψει τη βία και να συλλάβει τους δράστες» καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.

Σχετικές ειδήσεις