ΥΓΕΙΑ

Λυκουρέντζος: Πρέπει να στηρίξουμε τον ΕΟΠΥΥ

Λυκουρέντζος: Πρέπει να στηρίξουμε τον ΕΟΠΥΥ

Τη στήριξη του ΕΟΠΥΥ δήλωσε για μια ακόμη φορά ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, μειώνοντας περίπου στο μισό το κόστος των εξετάσεων PET-CT (τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων) και Cyber Knife (στερεοτακτική ακτινοχειρουργική).

Ο υπουργός τόνισε ότι για να επιβιώσει ο Οργανισμός, πρέπει να επιβιώσει η αγορά και σημείωσε ότι «ο ΕΟΠΥΥ εξαρτάται από τις εισφορές που εισπράττει από τα ασφαλιστικά ταμεία και τα ασφαλιστικά ταμεία εισπράττουν από τους ασφαλισμένους. Αν δεν γυρίσουμε σε διαδικασίες ανάκαμψης της οικονομίας, δε μπορεί ο ΕΟΠΥΥ να εξασφαλίζει με ένα μαγικό τρόπο τους πόρους τους οποίους χρειάζεται».

Τη σχετική δήλωση έκανε ο κ. Λυκουρέντζος με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Λεωνίδα Γρηγοράκου αναφορικά με το μεγάλο κόστος των ιατρικών εξετάσεων PET scan και Cyber Knife.

Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι «μονοπωλιακές καταστάσεις και προνομιακές σχέσεις στο χώρο της υγείας δεν γίνονται ανεκτές. Εκμετάλλευση της υπόθεσης του φαρμάκου και της φαρμακευτικής πολιτικής δεν γίνεται ανεκτή».

Αναλυτικότερα, ο κ. Λυκουρέντζος με απόφασή του στις 16 Αυγούστου μείωσε την τιμή των παραπάνω εξετάσεων από 12.500 ευρώ σε 6.500 ευρώ. Και εξήγησε ότι αναπέμπει στο ΚΕΣΥ αποφάσεις αποδοχής τιμής, προκειμένου να αναζητηθούν οι τιμές αυτών των εξετάσεων στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Καταλήγοντας ο υπουργός σημείωσε ότι σήμερα, χρειάζεται η συνεισφορά του καθενός για να ξεπεράσουμε την κρίση, και χαρακτήρισε υπερβολικές σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας τις 4.717.000 συνταγές που εκδόθηκαν τον Ιούλιο προσθέτοντας ότι «δεν πρόκειται μόνο για ευθύνη της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας η προστασία του δημοσίου ταμείου και των υπηρεσιών υγείας, αλλά όλων των εμπλεκομένων».