ΥΓΕΙΑ

Ως το τέλος του έτους οι μισές συγχωνεύσεις κλινικών στο ΕΣΥ

Ως το τέλος του έτους οι μισές συγχωνεύσεις κλινικών στο ΕΣΥ

Ως το τέλος του έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο μέρος των συγχωνεύσεων κλινικών και τμημάτων στα δημόσια νοσοκομεία, που περιλαμβάνει τις μισές συγχωνεύσεις από αυτές που έχουν εξαγγελθεί για τις 661 υπάρχουσες κλινικές.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, κατά την σύσκεψη που είχε με τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ).

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι μετά τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές της χώρας, πρέπει να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής 2013-2016, και ταυτόχρονα να αναπτυχθούν δράσεις για ενίσχυση των υπηρεσιών υγείας.

Σε συνεργασία με την Task Force σχεδιάστηκε η πρωτοβουλία «Υγεία εν Δράσει» στις 17 Σεπτεμβρίου και στο πλαίσιο αυτής, συγκροτήθηκε μια επιτελική επιτροπή μεταρρύθμισης της Υγείας, και πέντε υποεπιτροπές, που στόχο έχουν την αναμόρφωση της διοίκησης των νοσοκομείων, των κλειστών ενοποιημένων νοσηλίων που πληρώνουν τα ταμεία ανά ασθένεια, την επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, την αναμόρφωση της τιμολόγησης και αποζημίωσης των φαρμάκων και την αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ.

Ταυτόχρονα έχουν συγκροτηθεί τρεις ακόμη επιτροπές για επιπλέον τομείς προτεραιότητας που εντόπισε το Υπουργείο Υγείας και αφορούν τον τουρισμό Υγείας, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τη διαχείριση ανθρωπίνων πόρων στο ΕΣΥ.

Ο υπουργός Υγείας σημείωσε πως αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στον Τουρισμό Υγείας, εκτιμώντας ότι η ανάπτυξή του θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη στο ΕΣΥ, και την οικονομία.

Πρόσθεσε ότι ο παγκόσμιος ετήσιος κύκλος εργασιών στον Τουρισμό Υγείας εκτιμάται σε αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ και η Ελλάδα φιλοδοξεί να κερδίσει ένα σημαντικό τμήμα της αγοράς, από συνέργειες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υγείας, αλλά και με νέες επενδύσεις που θα έρθουν από τον υπό κατάρτιση νόμο από κοινού με το υπουργείο Τουρισμού.

Ο επόμενος αναπτυξιακός τομέας του υπουργείου Υγείας, αφορά το ΕΣΠΑ, που επανασχεδιάζεται, καθώς αποφασίσθηκαν αλλαγές στη Διαχειριστική Αρχή που θα οριστικοποιηθούν εντός των επόμενων ημερών μέσω των αποφάσεων του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.