ΥΓΕΙΑ

Οι ημικρανίες βλάπτουν τον εγκέφαλο;

Οι ημικρανίες βλάπτουν τον εγκέφαλο;
Ακόμα και οι πιο έντονες ημικρανίες δεν βλάπτουν τον εγκέφαλο. Οι άνθρωποι που πάσχουν από χρόνιες και δυνατές...

Ακόμα και οι πιο έντονες ημικρανίες δεν βλάπτουν τον εγκέφαλο. Οι άνθρωποι που πάσχουν από χρόνιες και δυνατές ημικρανίες, μπορεί να υποφέρουν, αλλά τουλάχιστον δεν χρειάζεται να ανησυχούν ότι θα πάθει κάποια βλάβη ο εγκέφαλός και το μυαλό τους.

Αυτή τη διαβεβαίωση παρέχει μια νέα γαλλική επιστημονική έρευνα, που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι και οι πιο δυνατοί πονοκέφαλοι δεν κάνουν κακό στα εγκεφαλικά κυκλώματα.

«Σχεδόν πάντα το πρώτο πράγμα που ρωτάνε οι ασθενείς με ημικρανίες είναι αν κινδυνεύει ο εγκέφαλός τους. Τώρα, μπορούμε να δώσουμε μια απάντηση: δεν πρέπει να ανησυχούν καθόλου», δήλωσε ο υπεύθυνος της νέας μελέτης γιατρός-νευροεπιδημιολόγος Κριστόφ Τζουριό, ερευνητής του πανεπιστημίου «Πιερ και Μαρί Κιουρί» του Παρισιού και του Ινστιτούτου INSERM.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις γνωσιακές και νοητικές ικανότητες σε περισσότερους από 800 ανθρώπους, ηλικίας άνω των 65 ετών, από τους οποίους περίπου το 15% υπέφεραν από ημικρανίες σε όλη σχεδόν τη ζωή τους και δημοσίευσαν τα πορίσματά τους στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal", αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερ.

Οι Γάλλοι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι πάσχοντες από χρόνιους πονοκεφάλους, κατά μέσο όσο, δεν διέφεραν σε τίποτε από τους υπόλοιπους όσον αφορά τις νοητικές επιδόσεις τους. Ακόμα και οι πιο ηλικιωμένοι που είχαν υποφέρει τις πιο βασανιστικές ημικρανίες επί χρόνια, δεν έδειχναν να έχουν υποστεί κάποια επίπτωση στις λειτουργίες του εγκεφάλου τους.

Οι ημικρανίες πλήττουν κατά καιρούς περίπου ένα στα εννέα άτομα

Οι αιτίες είναι ακόμα ασαφείς, αλλά σχετίζονται με τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου και την φθορά των μικροσκοπικών εγκεφαλικών αρτηριών που τροφοδοτούν με αίμα την περιοχή αυτή. Αν και τέτοιες κακώσεις υπάρχουν στο εσωτερικό των μικροαγγείων του εγκεφάλου όσων πάσχουν από ημικρανίες, αυτό δεν φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο για πρόωρο εκφυλισμό των νοητικών λειτουργιών.