ΥΓΕΙΑ

Έρευνα: Η αθηροσκλήρωση δεν είναι αποτέλεσμα της κακής διατροφής

Έρευνα: Η αθηροσκλήρωση δεν είναι αποτέλεσμα της κακής διατροφής

Ερευνητές που έκαναν αξονικές τομογραφίες σε 137 μούμιες από τέσσερις διαφορετικές περιοχές, ανακάλυψαν ότι, ακόμα και 4.000 χρόνια πριν, η αθηροσκλήρωση αποτελούσε ασθένεια της προχωρημένης ηλικίας και όχι της κακής διατροφής.

Τα αποτελέσματα, που παρουσιάστηκαν την Κυριακή στο αμερικανικό Κολέγιο Καρδιολογίας, δείχνουν ότι η μέχρι τώρα «διάγνωση» ότι η αθηροσκλήρωση προκαλείται από την κακή διατροφή, το κάπνισμα, την παχυσαρκία και την καθιστική ζωή ίσως είναι τελικά εσφαλμένη.

«Όπως φαίνεται η αθηροσκλήρωση αποτελεί πάθηση από τα αρχαία χρόνια και ίσως να οφείλεται στη γήρανση», δήλωσε ο Κάλεμπ Φιντς, καθηγητής Γεροντολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και μέλος της έρευνας.

Οι μούμιες ήταν άνθρωποι που ζούσαν στους προϊστορικούς πολιτισμούς του Περού, Αμερικανούς Ιθαγενείς που διαβίωναν κατά μήκος του ποταμού Κολοράντο, φυλές από την Αλάσκα και τη Σιβηρία καθώς και άτομα από την αρχαία Αίγυπτο.

Συνολικά, η ομάδα διαπίστωσε ότι από τις 137 μούμιες που εξετάστηκαν, το 34% έπασχε από αθηροσκλήρωση.

Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας δεν αποτελούν την πρώτη απόδειξη ότι η αθηροσκλήρωση θεωρείτο μάστιγα ακόμα και στα αρχαία χρόνια. Προηγούμενες μελέτες σε μούμιες της Αιγύπτου έχουν δείξει ότι η ασθένεια υπήρχε και τότε, αν και πολλοί αμφισβητούν τα ευρήματα υποστηρίζοντας ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι μουμιοποιούσαν μόνο την «ελίτ» της κοινωνίας, οι οποίοι έτρωγαν τροφές με υψηλά λιπαρά και ασκούνταν ελάχιστα, όπως γίνεται άλλωστε και στις σύγχρονες κοινωνίες.