ΥΓΕΙΑ

Δ. Δέμος: Εγγύηση ποιότητας το ελληνικό φάρμακο

Δ. Δέμος: Εγγύηση ποιότητας το ελληνικό φάρμακο

«Η συμμόρφωση με τα διεθνή πρότυπα εξασφάλισε την παρουσία μας ακόμα και στις πιο απαιτητικές φαρμακευτικές αγορές του κόσμου», υποστηρίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, κ. Δημήτρης Δέμος.

Όπως εξηγεί ο ίδιος σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα, «εκατομμύρια ασθενείς και οι γιατροί τους σε περισσότερες από 85 χώρες του κόσμου, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία και οι χώρες της Ε.Ε., εμπιστεύονται καθημερινά τα ελληνικά φάρμακα, γεγονός που πιστοποιεί την αδιαμφισβήτητη ποιότητα και ασφάλειά τους».

«Σήμερα μπορούμε να μιλάμε με σιγουριά για ελληνικά φάρμακα που παράγονται με βάση της αυστηρότερες προδιαγραφές», τονίζει ο κ. Δέμος και προσθέτει ότι τα ελληνικά εργοστάσια παραγωγής ελέγχονται συνεχώς όχι μόνο από τον ΕΟΦ αλλά και από τον ευρωπαϊκό European Medicines Agency (EMA) και τον αμερικάνικο Food and Drug Administration (FDA).

Στην ερώτηση πώς το ελληνικό φάρμακο μπορεί να αποτελέσει μέσο ανάπτυξης της οικονομίας, ο κ. Δέμος δηλώνει ότι «κάθε φορά που συνταγογραφείται ένα ελληνικό επώνυμο γενόσημα φάρμακο, η φαρμακευτική δαπάνη μειώνεται τόσο για τον ασθενή όσο και για το κράτος. Αυτό γιατί για ένα δεδομένο πρόβλημα υγείας χρησιμοποιείται μια οικονομικότερη θεραπεία έναντι μιας ακριβότερης, με την ίδια δραστική ουσία».

Ο κ. Δέμος προσθέτει ότι «πρόσφατη έρευνα του ΙΟΒΕ δείχνει ξεκάθαρα ότι για κάθε ευρώ που δαπανάται σε ελληνικό φάρμακο, το ΑΕΠ της χώρας μας αυξάνεται κατά 3,42 ευρώ μέσω της απασχόλησης των εργοδοτικών εισφορών, των εξαγωγών, των φόρων, των παραλαβών και γενικά του κύκλου εργασιών που σχετίζεται με την παραγωγή φαρμάκων. Και βέβαια μιλούμε για έσοδα που δεν φεύγουν σε άγνωστους προορισμούς εκτός Ελλάδας, αλλά μένουν και επενδύονται στη χώρα μας. Το αποτέλεσμα είναι περισσότεροι από 10.000 Έλληνες να εργάζονται απευθείας στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία, ενώ η συνολική επίδραση της εγχώριας παραγωγής φαρμάκων στην απασχόληση ξεπερνά τις 53.000 θέσεις εργασίας».