ΥΓΕΙΑ

Η έλλειψη ύπνου συμβάλλει στην παχυσαρκία

Η έλλειψη ύπνου συμβάλλει στην παχυσαρκία

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Nature Communications», έδειξε πως τα άτομα που δεν κοιμούνται καλά τη νύχτα αντιμετωπίζουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αλλαγές στη δραστηριότητα του εγκεφάλου τους οι οποίες αυξάνουν τη λαχτάρα για κατανάλωση τροφών «πλούσιων» σε θερμίδες.

Ο Μάθιου Γουόκερ από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ και οι συνεργάτες του διεξήγαγαν την πρώτη μελέτη που αφορά την καταγραφή της εγκεφαλικής δραστηριότητας σε σχέση με την κατανάλωση φαγητού σε άτομα που εμφάνιζαν έλλειψη ύπνου. Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε λειτουργική μαγνητική τομογραφία προκειμένου να μελετήσει τα εγκεφαλικά μοτίβα 23 ατόμων, μετά από μια γαλήνια νύχτα ύπνου και στη συνέχεια έπειτα από μια άυπνη νύχτα.

Όπως προέκυψε, η έλλειψη ύπνου μείωσε τη δραστηριότητα σε τρεις περιοχές του εγκεφάλου οι οποίες μεταξύ άλλων βοηθούν στην επεξεργασία των σημάτων που αφορούν την όσφρηση και τη γεύση. Παράλληλα οδήγησε σε υπερδραστηριότητα της αμυγδαλής, περιοχής του εγκεφάλου που παίζει σημαντικό ρόλο στην επιθυμία που νιώθουμε για κατανάλωση τροφής.

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε επίσης ότι οι εθελοντές έκριναν πιο επιθυμητές τροφές υψηλής θερμιδικής αξίας όταν δεν είχαν κοιμηθεί καλά και παρά όταν είχαν περάσει μια ήσυχη νύχτα ανάπαυλας.