ΥΓΕΙΑ

Την εφαρμογή των νόμων ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών

Την εφαρμογή των νόμων ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών

Αποδέκτη την ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει η νέα επιστολή-παρέμβαση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), με την οποία ζητά την εφαρμογή του νόμου και των κανόνων της επιστήμης και συγκεκριμένα να γίνεται η πρωτοβάθμια περίθαλψη μόνο στα ιατρεία και να μην χορηγείται κανένα συνταγογραφούμενο φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή.

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τη συνταγογράφηση δραστικής ουσίας και την εν τέλει διόρθωση της εγκυκλίου που υποχρέωνε τους γιατρούς να μην συνιστούν φάρμακα με την εμπορική ονομασία τους, ο ΙΣΑ τονίζει για την πρωτοβάθμια φροντίδα ότι η πρόληψη, η διάγνωση και η θεραπεία αποτελούν αμιγώς ιατρικές πράξεις που ασκούνται, στο δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα, με την αποκλειστική επιστημονική ευθύνη ιατρού.

Στο πλαίσιο αυτό σημειώνει ότι η χορήγηση της φαρμακευτικής αγωγής, η θεραπεία και η επιλογή φαρμάκου είναι αμιγώς ιατρικές πράξεις και όλα τα συνταγογραφούμενα ιδιοσκευάσματα πρέπει να χορηγούνται μόνο με βάση ιατρική συνταγή. Οι συνταγές δε, πρέπει να εκτελούνται αποκλειστικά από φαρμακοποιούς.

Επίσης, κάθε ιατρική πράξη, ακόμη και οι απλούστερες (όπως φλεβοκέντηση, μέτρηση σακχάρου ή άλλες μετρήσεις) θα πρέπει να εκτελούνται αποκλειστικά εντός ιατρείων που λειτουργούν υπό την επιστημονική ευθύνη ιατρού.

Διαβάστε επίσης:

Έκανε πίσω ο ΕΟΠΥΥ και διόρθωσε την εγκύκλιο για τη δραστική ουσία

Απόσυρση της εγκυκλίου Μπραβάκου απαιτεί ο ιατρικός κόσμος

Να ανακληθεί άμεσα η εγκύκλιος για τη δραστική