Να ανακληθεί άμεσα η εγκύκλιος για τη δραστική

NEWSBOMB

Να ανακληθεί άμεσα η εγκύκλιος για τη δραστική

Πατούλης στο Newsbomb: Καλούμε τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρη Κοντό, αλλά και τον υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη, να ανακαλέσουν την εγκύκλιο Μπραβάκου

Την οξύτατη αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών προκάλεσε η αιφνίδια εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ για τη συνταγογράφηση φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία που θέτει σε κίνδυνο την ζωή των Ελλήνων με τα αμφιβόλου ποιότητας ανώνυμα γενόσημα που παράγονται σε τρίτες χώρες.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γιώργο Πατούλη, μας δήλωσε ότι καλεί τον υπουργό Υγείας κ. Α. Γεωργιάδη και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Κοντό να ανακαλέσουν την εγκύκλιο.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Πατούλης δήλωσε στο Newsbomb:

«Εντελώς βιαστικά και αναίτια ο κ. Μπραβάκος, πρώτος αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, εξέδωσε μια εγκύκλιο που ουσιαστικά αναφέρεται στον κατάπτυστο νόμο Λοβέρδου ο οποίος δεν έχει γίνει δεκτός από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών για δύο λόγους: Αφ’ ενός συντάχθηκε αντιεπιστημονικό πνεύμα και αφ’ ετέρου δεν εφαρμόζεται σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει προχωρήσει στην κατάθεση αιτήσεως για την ακύρωσή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Αναμένεται δε η απόφαση εντός συντόμου διαστήματος.

Προς τι λοιπόν η σπουδή που επέδειξε ο κ. Μπραβάκος;

Γιατί υπήρξε αυτή η εξέλιξη όταν η φαρμακευτική δαπάνη βαίνει μειούμενη κάτω από τον μέσο όρο της Ευρώπης ενώ δεν εφαρμόζεται η κεντρική αιτίαση ότι κανένα φάρμακο, συνταγογραφούμενο, δεν μπορεί να δίδεται χωρίς ιατρική συνταγή;

Καλούμε τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρη Κοντό, αλλά και τον υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη, να ανακαλέσουν την εγκύκλιο Μπραβάκου. Επίσης, καλούμε τα μέλη μας να μη λάβουν υπ’ όψιν τους την εγκύκλιο αυτή. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη».

Ο Ιατρικός σύλλογος της Αθήνας με ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Τρίτης καλεί τα μέλη του να συνεχίσουν να αναγράφουν και την εμπορική ονομασία για την διαφύλαξη της Υγείας των ασθενών.

Η αιχμηρή ανακοίνωση του ΙΣΑ αναφέρει:

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την έντονη αντίθεση του στην απο 20/8/2013 και με αριθμ. πρωτ. 27213 εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με την οποία ο ΕΟΠΥΥ θα αφαιρεί το δικαίωμα της συνταγογράφησης του ιατρού, εφόσον δεν αναγράφεται μόνο η δραστική ουσία αλλά και η εμπορική ονομασία στις συνταγές. Όπως σας είναι γνωστό, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ως θεματοφύλακας της Δημόσιας Υγείας, προσέφυγε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και βρισκόμαστε εν αναμονή της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ για την νομιμότητα της υποχρέωσης των ιατρών να συνταγογραφούν με τη δραστική ουσία.

Τέτοιου είδους εγκύκλιοι, οι οποίες σε κάθε περίπτωση έχουν υπαγορευθεί από τον πρόεδρο συγκεκριμένου συνδικαλιστικού υγειονομικού κλάδου, δημοσιεύονται άκαιρα και ενώ οφείλουμε όλοι να σιγήσουμε, καθότι για το φλέγον αυτό ζήτημα θα αποφανθεί η Ελληνική Δικαιοσύνη.

Είναι σαφές οτι σε καμιά Ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει εφαρμοσθεί παρόμοιος νόμος για τους εύλογους λόγους της διαφύλαξης του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος του Έλληνα πολίτη στην υγεία.

Κατάπληξη λοιπόν κάνει στην Ιατρική Κοινότητα η βιασύνη και η εμμονή του κου Μπραβάκου για τον συγκεκριμένο Νόμο, όταν δεν έχει κάνει τίποτε για αυτό που ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες ότι «Κανένα Φάρμακο δεν πρέπει να χορηγείται χωρίς Ιατρική Συνταγή»

Θυμίζουμε ακόμη μία φορά ότι ανέκαθεν ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών στήριζε και στηρίζει τα ασφαλή και ποιοτικά γενόσημα και της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας που είναι πιστοποιημένα από την Ελληνική Φαρμακοποιία. Με όλο τον επιστημονικό σεβασμό και την αγάπη που τρέφει ο ιατρικός Κόσμος στους φαρμακοποιούς της γειτονιάς, υπενθυμίζουμε στον κο Μπραβάκο ότι μόνο στην Ελλάδα κατά ευρωπαϊκή αποκλειστικότητα, νομοθετήθηκε η άρση της ιατρικής ευθυνης στη θεραπεία του ασθενή και η μετάθεσή της στο φαρμακοποιό.

Ενόψει των ανωτέρω, σας καλούμε, τις επόμενες ώρες, όπως ανακαλέσετε την επαίσχυντη αυτή εγκύκλιο.

Σε κάθε περίπτωση, καλούμε τον Υπουργό Υγείας κο Γεωργιάδη να δώσει την τελική λύση με εντολή για την άμεση ανάκληση της.

Τέλος, καλούμε όλους τους ιατρούς μέλη μας, να συνεχίσουν να εφαρμόζουν την ήδη διατυπωμένη θέση του ΙΣΑ σχετικά με την αναγραφή και της εμπορικής ονομασίας, πράττοντας κατά συνείδηση το σωστό για την διαφύλαξη της υγείας των ασθενών τους.»

Πλέον είναι επιτακτική ανάγκη η απόσυρση της εγκυκλίου, τόσο καθώς τώρα όσο και στο παρελθόν οι αρμόδιες αρχές έχουν προειδοποιήσει για τις τραγικές συνέπειες στην Υγεία των Ελλήνων της συνταγογράφησης με δραστική ουσία.

Ό,τι συμβαίνει, σκάει και στο Instagram! Ακολούθησέ μας!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

TOP ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved