ΥΓΕΙΑ

Δωρεάν φάρμακα σε ανασφάλιστους από ΣΦΕΕ, ΙΣΑ, Υπ.Υγείας και Εκκλησία

Δωρεάν φάρμακα σε ανασφάλιστους από ΣΦΕΕ, ΙΣΑ, Υπ.Υγείας και Εκκλησία

Μια ισχυρή συμμαχία αλληλεγγύης για τον αδύναμο και πάσχοντα συνάνθρωπο ανακοίνωσαν σήμερα το Υπουργείο Υγείας, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας και η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών με τον Φιλανθρωπικό της Οργανισμό Αποστολή.

Από 1η Οκτωβρίου 2013 ξεκινάει πρόγραμμα παροχής δωρεάν φαρμάκων για φτωχούς και ανασφάλιστους πολίτες μέσα από μία Κοινωνική Τράπεζα Φαρμάκων και ένα Δίκτυο Συλλογής και Δωρεάν Διάθεσης Φαρμάκων από τις Εταιρείες μέλη του Σ.Φ.Ε.Ε.

Το Σύμφωνο Συνεργασίας υπεγράφη σήμερα ανάμεσα στον Υπουργό Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ως εκπρόσωπο της «Αποστολής» Αρχιμανδρίτη π. Μάξιμο Παπαγιάννη, τον Δήμαρχο Αμαρουσίου και Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γιώργο Πατούλη και τον Πρόεδρο του Σ.Φ.Ε.Ε. κ. Κωνσταντίνο Φρουζή. Κατά την υπογραφή συμμετείχαν επίσης, η Υφυπουργός Υγείας κα. Ζέτα Μακρή, η Αντιπρόεδρος του Ε.Ο.Φ. κ. Μαρία Σκουρολιάκου και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Φαρμακαποθηκών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Τα δωρηθέντα φάρμακα θα αποστέλλονται από τις φαρμακευτικές εταιρίες μέσω τον κέντρων διανομής στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών που αποτελεί ΝΠΔΔ του Υπουργείου Υγείας, όπου και εδρεύει το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, και θα διατίθενται από εθελοντές γιατρούς του ΙΣΑ σε ανασφάλιστους πολίτες, σύμφωνα με τις ανάγκες του πληθυσμού και με απόλυτη ιατρική ευθύνη.

Εκτός από την Αθήνα, τα φάρμακα θα αποστέλλονται από το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής και σε όλο το δίκτυο των παραρτημάτων του και των Κοινωνικών Ιατρείων και Φαρμακείων που στηρίζει ο ΙΣΑ και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών στους κατά τόπους Δήμους, Ιατρικούς Συλλόγους και Μητροπόλεις.

Μέσα στο πρόγραμμα θα ενταχτούν και οι ανασφάλιστοι ασθενείς που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας «Εισιτήριο Ελεύθερης Πρόσβασης σε Υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Health Voucher)», ώστε να μπορούν να λαμβάνουν τις χρόνιες αγωγές τους.

Ο Υπουργός Υγείας Α. Γεωργιάδης σημείωσε χαρακτηριστικά «Στα πλαίσια αυτά το Υπουργείο Υγείας με πολύ μεγάλη χαρά θέτει την αιγίδα του και την βοήθειά του, θα σας εξηγήσω στη συνέχεια σε τι συνίσταται, στην πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών ο οποίος σε συνεργασία με την «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ήδη έχουν δημιουργήσει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια για να βοηθούν τους πιο αδύναμους από τους συμπολίτες μας όλο αυτό το διάστημα, και δημοσίως θερμότατα τους ευχαριστώ. Θέτουμε λοιπόν, την αρωγή μας και την αιγίδα μας στη συμφωνία με τον Σ.Φ.Ε.Ε., ενώ θέτουμε στην υπηρεσία τους και τον ΕΟΦ για να μπορεί να έχει την πιστοποίηση της ποιότητας και της ασφαλείας των φαρμάκων που πρόκειται να δώσουμε στους πολίτες, με προτεραιότητα σε όσους είναι κάτοχοι του εισιτηρίου της ελευθέρας προσβάσεως στην υγεία, του λεγομένου voucher υγείας, φάρμακα δωρεάν, ασφαλή, πιστοποιημένα από τον ΕΟΦ, αρκετούς μήνες πριν από τη λήξη της ισχύος τους έτσι ώστε σε αυτές τις κρίσιμες ώρες να βοηθήσουμε στο μέγιστο δυνατό επίπεδο εκείνους τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.»

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης τόνισε: «Εδώ και πάνω από 1 χρόνο, με την πολύτιμη, καθοριστική και μεγάλη συμβολή ραδιοτηλεοπτικού σταθμού, κάναμε με επιτυχία πράξη τη δράση «Όλοι μαζί μπορούμε και στην Υγεία», αναταράζοντας τα λιμνάζοντα νερά του εθελοντισμού και δίνοντας διέξοδο στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη 2 εκατομμυρίων ανασφάλιστων συμπολιτών μας. Σε αυτή τη δράση, το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής έχει συγκεντρώσει 500.000, τα οποία στήριξαν χρόνιους ασθενείς, παραμεθόριες περιοχές, ιδρύματα, ευπαθείς ομάδες και Κοινωνικά Φαρμακεία σε όλη την Ελλάδα. Ήδη, από την προσφορά του κόσμου, τον τελευταίο χρόνο έχουν αποσταλεί 230.000 φάρμακα, ενώ πολλοί χρονίως πάσχοντες έλαβαν δωρεάν τις υψηλού κόστους αγωγές που έχρηζαν, επειδή πολλοί συνάνθρωποί μας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα «Όλοι μαζί Μπορούμε». Μέσα από τη σημερινή ευαισθησία του Υπουργείου Υγείας και συγκεκριμένα του Υπουργού κ. Α. Γεωργιάδη, με τον Σ.Φ.Ε.Ε. και τον ΕΟΦ, επεκτείνουμε το πρόγραμμα που ξεκινήσαμε πιλοτικά προ εξαμήνου για την υιοθέτηση ανασφάλιστων και αναξιοπαθούντων συμπολιτών μας που βρίσκονται χωρίς γιατρό και φάρμακα».

Μεταφέροντες την ευλογία του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου κκ Ιερωνύμου Β' , ο Πρωτοσύγκελος Αρχμ. Μάξιμος Παπαγιάννης δήλωσε: «Θα πρέπει όλοι οι άνθρωποι από τη θέση που βρίσκονται, από το χώρο ευθύνης τους να αναλαμβάνουν όποια δυνατή προσπάθεια να ανακουφίζουν εκείνους που έχουν ανάγκη. Είτε πρόκειται για τρόφιμα, είτε πρόκειται εν προκειμένω για φάρμακα και ιατρική περίθαλψη. Με αυτό το σκεπτικό, λοιπόν, ευλογεί ο Μακαριότατος και αυτή την προσπάθεια η οποία έρχεται να συνεχίσει την προσπάθεια των κοινωνικών ιατρείων η οποία επεκτείνεται όχι μόνο στην Αθήνα και την Αττική αλλά και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, ιδιαίτερα τις παραμεθόριες περιοχές, με την υποστήριξη, την επιστημονική υποστήριξη και την οργανωτική υποστήριξη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Και ελπίζουμε ότι με αυτή τη συνέργεια θα βοηθήσει η Εκκλησία με το εκτεταμένο δίκτυο των ενοριών και των εθελοντών των ενοριών έτσι ώστε να μπορούμε να εντοπίσουμε τους ανθρώπους που είναι σε ένδεια, που έχουν ανάγκη και να τους οδηγήσουμε στο κοινωνικό ιατρείο όπου θα μπορούν να πάρουν και τη γνωμάτευση του ιατρού αλλά θα μπορούν να πάρουν και τη φαρμακευτική περίθαλψη και βοήθεια που χρειάζονται. Ευχαριστώ πάρα πολύ όλους για όλες τις κοινωνικές προσπάθειες. Θα πρέπει να ευχαριστήσουμε όλους τους ανθρώπους που συμμετείχαν στο «όλοι μαζί μπορούμε» και για τα φάρμακα μια προσπάθεια που πήγε εξαιρετικά καλά».

Από τη μεριά του ο Πρόεδρος του Σ.Φ.Ε.Ε. Κ. Φρουζής επεσήμανε: «Αποφασίσαμε πολύ σύντομα ως Σύνδεσμος, ως Διοικητικό Συμβούλιο, να κάνουμε μία τράπεζα φαρμάκων σε συνεργασία με τους συναδέλφους εδώ και να πούμε ότι θα υπάρχουν φάρμακα προς δωρεάν διάθεση στους άπορους και τους ανασφάλιστους στο επόμενο διάστημα μέσα στα πλαίσια του δυνατού, φάρμακα όλων των ειδών και όλων των κατηγοριών και θεραπειών. Ευχαριστώ ιδιαίτερα όλους, και τον κύριο Πατούλη με τον ενθουσιασμό που τρέχει αυτή την δραστηριότητα, και τον Άγιο Πατέρα και την Αρχιεπισκοπή και τους φαρμακέμπορους και αφήνω τελευταία και τον κύριο Μαρινόπουλο της ΦΑΜΑΡ που παίζει ένα πολύ μεγάλο ρόλο σε αυτή την διακίνηση των φαρμάκων και ιδιαίτερα το Υπουργείο, θα έλεγα, γιατί με τις γρήγορες αποφάσεις του μας δίνει την δυνατότητα να τρέξουμε γρήγορα και να καλύψουμε όσο μπορούμε, τα κενά αυτά στους άπορους και ανασφάλιστους».

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών μαζί με τη ΜΚΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ξεκίνησαν την 1η Φεβρουαρίου 2012 το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, μια πρότυπη δομή για την ιατροφαρμακευτική πρωτοβάθμια περίθαλψη των ανασφάλιστων πολιτών.

«Καθημερινά, οι ανασφάλιστοι ασθενείς λαμβάνουν φάρμακα, βάσει ιατρικής συνταγής, για τη θεραπευτική τους αγωγή, ενώ παράλληλα το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής παρέχει σε εκατοντάδες ανασφάλιστους χρονίως πάσχοντες τις μακροχρόνιες θεραπείες που χρήζουν μηνιαίως. Απαραίτητα δικαιολογητικά είναι το ΑΜΚΑ, μη ισχύον βιβλιάριο λόγω λήξης του, η Κάρτα Ανεργίας και κυρίως ισχύουσα ιατρική συνταγή έως 3ημήνου. Σε όσους ασθενείς επιθυμούν, μπορούν να εξεταστούν από τους 300 εθελοντές γιατρούς του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής που το στελεχώνουν.

Σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς και τούτο αποδεικνύουν ο εθελοντισμός και η αξιοθαύμαστη αλληλεγγύη που επέδειξαν οι έλληνες συμπολίτες μας. Αυτή η βεντάλια δυνάμεων ενισχυμένη προχωρά, με στόχο την κάλυψη όσο το δυνατό μεγαλύτερου φάσματος αναγκών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης αναξιοπαθούντων συμπολιτών μας Πανελλαδικά».