ΥΓΕΙΑ

Κ. Μάρκου: Να μην χειροτερεύσει η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας

Κ. Μάρκου: Να μην χειροτερεύσει η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας

«Η οριζόντια λογική της φαρμακευτικής δαπάνης ως ποσοστού του ΑΕΠ, δεν είναι βέβαιο ότι οδηγεί σε σωστές λύσεις», τονίζει η βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης της Δημοκρατικής Αριστεράς, Κατερίνα Μάρκου, μιλώντας στο newsbomb.gr.

Με τη συζήτηση για την τιμολόγηση των φαρμάκων και το ύψος στο οποίο θα κλείσει η φαρμακευτική δαπάνη στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2014 να έχει ανέβει ψηλά στην ατζέντα της επικαιρότητας, η κ. Μάρκου υπενθυμίζει ότι «κάποια στιγμή πρέπει να μιλήσουμε και για απόλυτα νούμερα». Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ υπογραμμίζει ότι όταν το ΑΕΠ έχει μειωθεί 25% τα τελευταία τρία χρόνια, δεν είναι βέβαιο ότι οδηγεί σε σωστές λύσεις η οριζόντια λογική της φαρμακευτικής δαπάνης ως ποσοστό επί του ΑΕΠ.

Υπενθυμίζουμε ότι μνημονιακή δέσμευση είναι η διαμόρφωση της κρατικής φαρμακευτικής δαπάνης στο 1% του ΑΕΠ, όριο το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως «μη βιώσιμο» από εκπροσώπους της αλυσίδας φαρμάκου, που δημιουργεί κίνδυνο για ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά και συνθήκες υγειονομικής κρίσης. «Πρέπει να δούμε, με ρεαλισμό, ποιες είναι οι εστίες της διογκωμένης φαρμακευτικής δαπάνης και να γίνουν οι απαραίτητες στοχευμένες παρεμβάσεις», συνεχίζει, λαμβάνοντας υπόψη τα περιθώρια μείωσης της τιμής όλων των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.

Για τη συνολική μείωση στις δαπάνες Υγείας, η κ. Μάρκου τονίζει ότι «δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να σημαίνει χειροτέρευση στην ποιότητα των υπηρεσιών υγείας ή μεγαλύτερη ιδιωτική δαπάνη για τους ασθενείς. Η όποια εξοικονόμηση πρέπει να οφείλεται σε διαρθρωτικά μέτρα εξορθολογισμού, όπως η καθιέρωση πρωτοκόλλων συνταγογράφησης, και όχι σε περαιτέρω επιβάρυνση των ασθενών».

Όσον αφορά στη φαρμακευτική πολιτική που θα πρέπει να ακολουθήσει η χώρα, η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ υποστηρίζει ότι η καθολική πρόσβαση σε φθηνό αλλά ασφαλές και ελεγμένο φάρμακο για όλους είναι αδιαπραγμάτευτη. Ως εκ τούτου χρειάζεται η ενίσχυση του ρόλου και της λειτουργίας του ΕΟΦ. Η «ανάγκη εφαρμογής ενός συστηματικού σχεδίου για την εξυγίανση και τον εξορθολογισμό του όλου κύκλου παραγωγής –εμπορίας –χρήσης των φαρμάκων στην Ελλάδα» θα πρέπει να περιλαμβάνει τρόπους στήριξης της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, που προσφέρει θέσεις εργασίας, εισόδημα και εγχώρια προστιθέμενη αξία. «Χωρίς να αγνοούμε τις δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες» η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα πρέπει να στηριχθεί από το κράτος «με φορολογικά και επενδυτικά κίνητρα ή ακόμα και τροποποιήσεις στο δημόσιο σύστημα προμηθειών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κ. Μάρκου πρόσφατα ανέδειξε στη βουλή το ζήτημα του μοντέλου ενός μειοδότη για τα δημόσια νοσοκομεία, με το παράδειγμα πολυεθνικής που αδυνατούσε να ανταποκριθεί στις παραδόσεις αντιεμετικού σκευάσματος που συνοδεύει τις χημειοθεραπείες, αφήνοντας έτσι καρκινοπαθείς χωρίς το απαραίτητο αυτό σκεύασμα στα τρία μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας.

Διαβάστε επίσης:

Αντιδράσεις βουλευτών ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για το θέμα της Υγείας

Αλέξης Τσίπρας: Να αποσύρετε την επίμαχη τροπολογία για τα φάρμακα

Κατσαφάδος:Στην υγεία έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους, όχι με νούμερα

Στυλιανίδης: Πρέπει να στηριχτεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία

Η απάντηση της «Αυγής» στον Άδωνι Γεωργιάδη

ΣΥΡΙΖΑ: Ντίλερ των πολυεθνικών ο Άδωνις Γεωργιάδης