ΥΓΕΙΑ

Στα χέρια του... Θεού οι πολυμεταγγιζόμενοι

Στα χέρια του... Θεού οι πολυμεταγγιζόμενοι

Στο έλεος της περιβόητης «μεταρρύθμισης» της υγείας βρίσκονται 490 πολυμεταγγιζόμενοι ασθενείς με μεσογειακή αναιμία, μιας και η επίπονη διαδικασία στην οποία υποβάλλονται καλύπτεται με μόνο 2 γιατρούς, ασχέτως αν θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 6!

Αυτό συμβαίνει στη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας του Λαϊκού Νοσοκομείου και παρά τις πολλές καταγγελίες και παρακλήσεις από το καλοκαίρι της Πανελλήνιας Κίνησης για τη Μεσογειακή Αναιμία, κανείς δεν έχει ενδιαφερθεί για να δώσει λύση στο τόσο σοβαρό πρόβλημα.

Σημειωτέον ότι από τους δύο γιατρούς που υπηρετούν η μία είναι η Διευθύντρια, μια και οι υπόλοιποι έχουν μετατεθεί σε άλλα νοσοκομεία.

Ίδια είναι η κατάσταση και στις 2 αντίστοιχες μονάδες στο νοσοκομείο Αγία Σοφία, μια και αποχώρησαν 2 παρασκευάστριες λόγω συνταξιοδότησης, χωρίς οι θέσεις τους να έχουν καλυφθεί. Για την ιστορία να πούμε ότι στο Αγία Σοφία μεταγγίζονται 734 πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία.

Περίεργη μετακίνηση

Πριν από λίγους μήνες η Πανελλήνια Κίνηση για τη Μεσογειακή Αναιμία με αφορμή μία ακόμη μετάθεση (ήταν η τρίτη στη σειρά) γιατρού από το έκανε λόγο για μετακίνηση χωρίς ουσιαστικό λόγο με συνέπεια η Μονάδα στο Λαϊκό να υποβαθμίζεται και να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν οι πάσχοντες.

Και αυτό διότι η γιατρός της Μονάδας του «Λαϊκού» δεν μετατέθηκε στην αντίστοιχη Μονάδα του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» που επίσης έχει τραγικές ελλείψεις σε γιατρούς, αλλά στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων του Νοσοκομείου...

Σύμφωνα με το νόμο για την λειτουργία των Μονάδων Μεσογειακής Αναιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Νόσου, με βάση τον αριθμό των πασχόντων θα πρέπει να υπάρχουν στη Μονάδα 6 γιατροί, δηλαδή περίπου 1 γιατρός για 80 ασθενείς.

Τι συμβαίνει στις άλλες μονάδες

Η Πανεπιστημιακή Μονάδα του νοσοκομείου Παίδων, όπου μεταγγίζονται και παρακολουθούνται 485 πάσχοντες, λειτουργεί αυτή την στιγμή με έναν γιατρό και με την εθελοντική βοήθεια του συνταξιοδοτηθέντος προηγούμενου Διευθυντή.

Η Μονάδα του «Ιπποκράτειου» Αθηνών, εκτός του γεγονότος ότι λειτουργεί σε υπόγειο χώρο χωρίς παράθυρα, με 228 πάσχοντες, λειτουργεί με δυο γιατρούς.

Στο Νοσοκομείο «Π.& Α. Κυριακού» που μεταγγίζονται 24 πάσχοντες, σύμφωνα με την Πανελλήνια Κίνηση για τη Μεσογειακή Αναιμία, αρνούνται να τους προσφέρουν ιατρική παρακολούθηση και τους εκβιάζουν να πάνε σε άλλες Μονάδες.

πηγή: εφημερίδα NEWSBOMB