ΥΓΕΙΑ

ΨΝΑ-Δαφνί: «Αιφνιδιαστικό» κλείσιμο καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

ΨΝΑ-Δαφνί: «Αιφνιδιαστικό» κλείσιμο καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Συνάντηση με το Σωματείο των εργαζομένων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής «Δαφνί» είχε η υφυπουργός Υγείας, Κατερίνα Παπακώστα, παρουσία του Διοικητή του Δαφνίου, Παύλου θεοδωράκη, και της Διευθύντριας Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου, Φωτεινή Κουλούρη.


Η κ. Παπακώστα επεσήμανε ότι στόχος της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης είναι η αποασυλοποίηση των ψυχικά πασχόντων, η προστασία των δικαιωμάτων τους και η άρση του κοινωνικού στίγματος σε βάρος τους. Όπως τόνισε, ο μετασχηματισμός των υφιστάμενων Ψυχιατρικών Νοσοκομείων, θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2015, με σταθερά βήματα και με πρόγραμμα.

Αναφερόμενη στο προσωπικό, σημείωσε πως πρόκειται να αξιοποιηθεί πλήρως όλο το ανθρώπινο δυναμικό στην ψυχική υγεία, απορροφώντας όλες τις ειδικότητες και διατηρώντας τις θέσεις εργασίας τους. Όπως είπε, αυτό έγινε ήδη πράξη για τα καταργηθέντα ψυχιατρικά νοσοκομεία, με την ψήφιση του νόμου 4272/2014 και αυτό το πρότυπο θα ακολουθηθεί. Πρόσθεσε μάλιστα, πως για τη στελέχωση των μονάδων που θα προταθούν ενόψει του μετασχηματισμού των ψυχιατρικών νοσοκομείων, το Υπουργείο έχει αιτηθεί περίπου 1.300 θέσεις ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων.

Σε ό,τι αφορά την επιχορήγηση ύψους 30 εκατ. ευρώ, που πρόσφατα ζήτησε από τον αρμόδιο ευρωπαίο επίτροπο, Lazlo Andor, η κ. Παπακώστα διευκρίνισε ότι θα διατεθούν στην ανάπτυξη υποδομών και δράσεων σε όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα δίκτυ προστασίας στην περιφέρεια και να ανασχεθεί η ροή ασθενών προς το κέντρο.

Πάντως, ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, καλεί σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, 7 Αυγούστου, για τις συνέπειες από το αιφνιδιαστικό, όπως το χαρακτηρίζει, κλείσιμο του νοσοκομείου.

Διαβάστε επίσης:

Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση: «Σκανάρουν» τα δημόσια νοσοκομεία