ΥΓΕΙΑ

Ebola: Ημερίδες εκπαίδευσης για το προσωπικό λιμένων και αεροδρομίων

Ebola: Ημερίδες εκπαίδευσης για το προσωπικό λιμένων και αεροδρομίων

Ξεκίνησε η εφαρμογή των επικαιροποιημένων εγκυκλίων για την ενίσχυση της θωράκισης της Ελλάδας απέναντι σε είσοδο ενδεχόμενου ύποπτου κρούσματος Ebola, ανακοίνωσε η Γ.Γ Δημόσιας Υγείας, Χριστίνα Παπανικολάου.


Το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στο πλαίσιο και της συγκρότησης «Συντονιστικού Κέντρου Επείγουσας Ανταπόκρισης» (ERCC) με συμμετοχή ειδικών επιστημόνων και κέντρων από όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όσον αφορά στις επικαιροποιημένες εγκυκλίους προς υγειονομικούς και συναρμόδιους φορείς, υπό εφαρμογή βρίσκονται:

- Η εγκύκλιος επικαιροποιημένων οδηγιών για τη διαχείριση ύποπτων περιστατικών Ebola στα ελληνικά νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Μονάδες ΠΕΔΥ και λοιπές Μονάδες Υγείας του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα.

- Η εγκύκλιος χρήσης «κάρτας επιβάτη» για τις εκτός Sengen πτήσεις αεροπορικών εταιρειών με ενδιάμεσους σταθμούς στις πληγείσες χώρες της Δυτικής Αφρικής.

- Η εγκύκλιος για την ενίσχυση του επιπέδου ετοιμότητας των λιμένων της χώρας για τον αιμορραγικό πυρετό Ebola.

Επίσης, τις προσεχείς ημέρες θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές ημερίδες:

- Εκπαιδευτική ημερίδα, την Τετάρτη 29.10.2014, σχετικά με τις «δομές των πυλών εισόδου για την αντιμετώπιση των βιολογικών κινδύνων (ιός Ebola)», με τη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας, ΚΕΕΛΠΝΟ και Συνεργαζόμενου Κέντρου με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Παν/μίου Θεσσαλονίκης). Στην ημερίδα έχει κληθεί και θα συμμετάσχει το Υγειονομικό προσωπικό των Περιφερειακών Διευθύνσεων Δημόσιας Υγείας, καθώς και προσωπικό από τους μεγαλύτερους λιμένες και αερολιμένες της χώρας. Η ημερίδα περιλαμβάνει θεωρητική και πρακτική εξάσκηση.

- Ανάλογες ημερίδες εκπαίδευσης και εξάσκησης των ειδικών ολιγομελών ομάδων διαχείρισης ύποπτων περιστατικών των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών θα πραγματοποιηθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες ανά Υγειονομική Περιφέρεια.

- Ενίσχυση των πυλών εισόδου παράνομων μεταναστών μέσω συγκρότησης μεικτών, ενδεχομένως, κλιμακίων Υγειονομικών με τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα και σε συνεργασία με το Ελληνικό Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

- Διοργάνωση ενημερωτικών συναντήσεων με τους επιστημονικούς, επαγγελματικούς και συνδικαλιστικούς εκπροσώπους όλων των υγειονομικών φορέων (Ιατρών, Εποπτών Δημόσιας Υγείας, Νοσηλευτών κ.ά).