ΥΓΕΙΑ

Ευαγγελισμός: Ανάγκη οι εμβολισμοί εγκεφαλικών αρτηριών

Ευαγγελισμός: Ανάγκη οι εμβολισμοί εγκεφαλικών αρτηριών

Γιατί δεν διενεργούνται εμβολισμοί εγκεφαλικών αρτηριών στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», παρά το γεγονός ότι υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός και οι ιατρικές ειδικότητες, ενώ από το 2006 υπάρχει και σχετική Υπουργική Απόφαση, καταγγέλλει ο πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων του νοσοκομείου, καρδιολόγος Ηλίας Σιώρας.

Ο εμβολισμός εγκεφαλικών αρτηριών είναι συχνά απαραίτητος σε αιμορραγίες εγκεφαλικών ανευρυσμάτων, σε δυσπλασίες αγγείων και σε όγκους. Αν γίνει άμεσα, χωρίς καθυστέρηση, ειδικά στις αιμορραγίες, σώζει ζωές.

Για να είναι δυνατή η επεμβατική αυτή θεραπεία, σημειώνει ο κ. Σιώρας, πρέπει το νοσοκομείο να διαθέτει σύγχρονο αγγειογράφο και ΜΕΘ και τις ιατρικές ειδικότητες νευροχειρουργού, αναισθησιολόγου, επεμβατικού ακτινολόγου και επεμβατικού νευροακτινολόγου.

Στη χώρα μας γίνονται περίπου 1.200 εμβολισμοί το χρόνο. Στην Αττική δυνατότητα έχουν μόνο τρία νοσοκομεία δημόσια (Ερυθρός, 401 και 251 Αεροπορίας) και επτά ιδιωτικά. Στη βόρεια Ελλάδα ένα ιδιωτικό στη Θεσσαλονίκη και στη νότια το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας.

Επομένως, η συντριπτική πλειοψηφία των επεμβάσεων γίνεται στον ιδιωτικό τομέα. Το κρατικό τιμολόγιο είναι 9.000 ευρώ, όμως η εμπειρία δείχνει ότι το ελάχιστο κόστος για τον ασθενή είναι 20.000 ευρώ, κόστος που μπορεί να πολλαπλασιαστεί, καθώς οι επιπλοκές είναι πολύ συχνές, αναφέρει ο κ. Σιώρας, με το μέσο κόστος για τους ασθενείς να διαμορφώνεται περίπου στις 30.000 ευρώ.

«Εδώ και 12 χρόνια οι εκάστοτε Διοικήσεις του Ευαγγελισμού έχουν πάρει κατ' επανάληψη αποφάσεις για διενέργεια εμβολισμών στο νοσοκομείο. Πριν λίγες μέρες ελήφθη η ίδια απόφαση αφού η Διοίκηση διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν ο απαραίτητος εξοπλισμός και οι ειδικότητες.

Υπάρχει Υπουργική Απόφαση από το 2006 που καθορίζει ότι εκτός από τα Νοσοκομεία του Ερυθρού Σταυρού, το 401 και της Αεροπορίας, δυνατότητα εμβολισμού να αποκτήσει ο Ευαγγελισμός και το Νοσοκομείο 'Γεννηματάς'. Υπάρχει μάλιστα και η σωστή πρόταση τα 5 νοσοκομεία να εφημερεύουν εναλλάξ για τα επείγοντα περιστατικά εγκεφαλικών αιμορραγιών. Τίποτα δεν έγινε μέχρι σήμερα» τονίζει ο πρόεδρος των εργαζομένων του Ευαγγελισμού.

«Το θέμα είναι επείγον. Στον Ευαγγελισμό φτάνουν σε επείγουσα ή τακτική βάση τα περισσότερα περιστατικά που χρειάζονται εμβολισμό, από οποιοδήποτε άλλο νοσοκομείο. Οι μισές τουλάχιστον περιπτώσεις από τον Ευαγγελισμό καταλήγουν στον ιδιωτικό τομέα. Η μετακίνηση και η καθυστερημένη αντιμετώπιση σημαίνει αυξημένη θνητότητα του ασθενούς. Η αφαίμαξη ασθενών και ταμείων σημαίνει αυξημένη οικονομική θνητότητα. Ποιοι εμποδίζουν τη διενέργεια εμβολισμών στον Ευαγγελισμό και στο Γεννηματά; Ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα; Πολιτικοί παράγοντες; Παράγοντες πανεπιστημιακοί ή του ΕΣΥ; Εμείς πιστεύουμε πως υπεύθυνοι είναι όλοι εκείνοι που θέλουν μόνο το επιχειρείν στην υγεία και ελάχιστα νοιάζονται για την υγεία των λαϊκών στρωμάτων που την έχουν ήδη χρυσοπληρώσει. Είναι θετικό που η Διοίκηση του Ευαγγελισμού δηλώνει αποφασισμένη να υλοποιήσει αυτή την ανάγκη. Όμως επειδή έχουμε δει και αυτήν και άλλες υποσχέσεις να μην πραγματοποιούνται, επιμένουμε, επιμένουμε μέχρι να υλοποιηθεί. Για να μην κινδυνεύσουν ζωές. Για να μην καταστρέφονται νοικοκυριά και ασφαλιστικά ταμεία» καταλήγει ο Ηλίας Σιώρας.

Σχετικές ειδήσεις