ΥΓΕΙΑ

Λύση για τον Ερυθρό Σταυρό, εις... υγείαν ξανά της Πειραιώς

Λύση για τον Ερυθρό Σταυρό, εις... υγείαν ξανά της Πειραιώς

Τροπολογία για τη χορήγηση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό κατέθεσε την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων «Ρυθμίσεις θεμάτων μεταφορών, τηλεπικοινωνιών και δημοσίων έργων».

Η τροπολογία, η οποία υπογράφεται επίσης από τους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Υποδομών, προβλέπει την παράταση μέχρι τις 31/3/2015 της προθεσμίας για τη χορήγηση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας στο σωματείο με την επωνυμία «Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός», χωρίς παρακράτηση και κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων. Η προηγούμενη προθεσμία επρόκειτο να λήξει στις 31/12/2014.

Ειδικότερα, προβλέπεται ότι από την 1η Οκτωβρίου 2014 χρηματικές απαιτήσεις του Ερυθρού Σταυρού έναντι του Δημοσίου δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η τροπολογία έρχεται να «ξεπαγώσει» την έκτακτη επιχορήγηση των 2 εκατ. ευρώ, η οποία είχε εγκριθεί στις 30 Οκτωβρίου για την αποπληρωμή δεδουλευμένων μηνών των εργαζομένων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Λόγω όμως των χρεών του Οργανισμού, το κονδύλι είχε δεσμευτεί από την εφορία.

Πάντως, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στην έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία, σημειώνει ότι δεν προκαλείται μεν δαπάνη του κρατικού προϋπολογισμού από τις διατάξεις, ωστόσο «επέρχεται υστέρηση είσπραξης εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (κατά βάση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και των τομέων υγειονομικών του ΕΤΑΑ), από την περαιτέρω χορήγηση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, χωρίς τη διενέργεια παρακράτησης και από τη μη διενέργεια συμψηφισμού των απαιτήσεων του σωματείου Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός έναντι του Δημοσίου».

Επομένως, οι παράπλευρες απώλειες για το δημόσιο από τη μεταβίβαση του «Ερρίκος Ντυνάν» στην Τράπεζα Πειραιώς σε εξευτελιστικό τίμημα και χωρίς να εξασφαλιστεί μερίδιο για τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό που απώλεσε σημαντικό μέρος της περιουσίας του, συνεχίζονται.

Ενδιαφέρον, πάντως, έχει η σύμπτωση ότι παράταση για ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2015 είχε πάρει και το «Ερρίκος Ντυνάν», με άλλη τροπολογία του υπουργείου Υγείας τον Σεπτέμβριο, λίγο πριν τη διενέργεια του πλειστηριασμού του νοσηλευτηρίου από την Τράπεζα Πειραιώς.

Έτσι, η Τράπεζα Πειραιώς έχει όλο το χρόνο ανενόχλητη να «εξορθολογίσει» τα οικονομικά του πρώην κοινωφελούς και νυν ιδιωτικού «Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center». Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο πώλησης του νοσηλευτηρίου προς το παρόν έχει «παγώσει», μέχρι τουλάχιστον ο «εκκαθαριστής» Χρήστος Σορώτος να φέρει σε πέρας το έργο του.

Σχετικές ειδήσεις