ΥΓΕΙΑ

Πάτρα: Σοβαρά προβλήματα στις δομές πρωτοβάθμιας υγείας

Πάτρα: Σοβαρά προβλήματα στις δομές πρωτοβάθμιας υγείας

Σκηνικό «διάλυσης» επικρατεί στο πολυιατρείο του ΠΕΔΥ στον Άγιο Αλέξιο, στην Πάτρα, με σοβαρές ελλείψεις υγεινομικών, μηχανήματα εκτός λειτουργίας επί μήνες και ιατρεία να απειλούνται με «λουκέτο» λόγω συνταξιοδότησης των γιατρών.

«Εύκολα κατεδαφίζεται κάτι και πολύ δύσκολα ανοικοδομείται», δήλωσε ο Λεωνίδας Βιτωράτος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο ΠΕΔΥ, στο patrastimes.gr, αναφερόμενος στην κυβέρνηση Σαμαρά και τον τότε υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος νομοθέτησε την αλλαγή του χάρτη στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: «Κατέστρεψαν τον ΕΟΠΥΥ, μόνο και μόνο για να απολύσουν λόγω τρόικας 2.500 γιατρούς, χωρίς να αναλογιστούν τους ασφαλισμένους, που δυστυχώς η αλήθεια είναι πως δεν εξυπηρετούνται!» προσέθεσε ο κ. Βιτωράτος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Βιτωράτος, για τους ασφαλισμένους οι οποίοι απευθύνονται στις μονάδες του ΠΕΔΥ στην Πάτρα, υπάρχουν 2 καρδιολόγοι, 1 ορθοπεδικός (ο οποίος τις τρεις από τις πέντε ημέρες της εβδομάδας οφείλει να παρουσιάζεται στα ΚΕΠΑ), 1 ουρολόγος, 1 ψυχίατρος, 1 οφθαλμίατρος με δίμηνη αναμονή για ραντεβού.

Σοβαρά προβλήματα επίσης δημιουργούνται από ιατρικά μηχανήματα εκτός λειτουργίας και ελλείψεις σε αντιδραστήρια. Συγκεκριμένα:

- μικροβιολογικό εκτός λειτουργίας λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων όταν εξυπηρετούσε ημερησίως 250 ασφαλισμένους
- αιματολογικός αναλυτής με βλάβη από τις 24 Μαρτίου
- μαστογράφος με βλάβη επί ένα τετράμηνο
- έλεγχος οστικής πυκνότητας, με βλάβη τέσσερις μήνες.

Από τους 24 εργαστηριακούς γιατρούς έχουν μείνει μόλις 8, δεν υπάρχει ακτινοδιαγνώστης γιατρός, μηχανήματα μένουν αχρησιμοποίητα λόγω έλλειψης του απαραίτητου προσωπικού, ενώ με «λουκέτο» απειλείται το ιατρείο οδοντοπροσθετικής λόγω συνταξιοδότησης των γιατρών που υπηρετούν σήμερα.

Σχετικές ειδήσεις