ΥΓΕΙΑ

Δέσμευση Μπασκόζου προς νοσηλευτές για προσλήψεις και καθηκοντολόγιο

Δέσμευση Μπασκόζου προς νοσηλευτές για προσλήψεις και καθηκοντολόγιο

Με το γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Γιάννη Μπασκόζο, συναντήθηκε αντιπροσωπεία της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΝΕ), την Τετάρτη 6 Μαΐου.

Η ΕΝΕ ανέδειξε την αναγκαιότητα άμεσης πρόσληψης σημαντικού αριθμού νοσηλευτών, ώστε να αντιμετωπιστεί το μείζον θέμα της υποστελέχωσης των δημόσιων δομών υγείας, με τον κ. Μπασκόζο να δεσμεύεται για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού μέχρι το τέλος του έτους. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στα προβλήματα στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τόσο λόγω έλλειψης υποδομών όσο και υποστελέχωσης.

Σχετικά με το αίτημα για τη δημιουργία Κεντρικής Μονάδας Διάλυσης Κυτταροστατικών στα ογκολογικά, πανεπιστημιακά και τριτοβάθμια νοσοκομεία, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο θα προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την υλοποίησή του, αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα του θέματος.

Η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος έθεσε προς συζήτηση υπόμνημά της, το οποίο αφορά στις ειδικότητες των νοσηλευτών και στην καθιέρωση του καθηκοντολογίου. Από το υπουργείο Υγείας υπάρχει η δέσμευση ότι το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει στη διευθέτηση και των δύο θεμάτων, ενώ στη φάση του σχεδιασμού η ΕΝΕ θα κληθεί εκ νέου να καταθέσει τις απόψεις της.

Αναφορικά με το ζήτημα της ενιαίας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης των νοσηλευτών, υπήρξε η δέσμευση ότι το υπουργείο θα σταθεί υποστηρικτής στην προσπάθεια της ΕΝΕ για την καθιέρωση της εκπαίδευσης των νοσηλευτών στο Πανεπιστήμιο, με τρόπο ενιαίο.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) των Βοηθών Νοσηλευτών αρμοδιότητας υπουργείου Υγείας, δόθηκε η διαβεβαίωση ότι θα παραταθεί η λειτουργία τους για έναν ακόμη χρόνο για τους μετεξεταστέους σπουδαστές και στη συνέχεια κατόπιν σχεδιασμού, θα δρομολογηθεί η μετατροπή τους σε ΙΕΚ.

Σχετικές ειδήσεις