ΠΙΣ: Να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία

Newsroom Newsroom

ΠΙΣ: Να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία

Τη λήψη άμεσων μέτρων για την ενίσχυση των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων, ώστε να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα, ζητά από το υπουργείο Υγείας, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Ο ΠΙΣ τονίζει ότι οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία είναι τραγικές και καθιστούν τη λειτουργία τους επισφαλή.

Αναφερόμενος στην πυρκαγιά, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τρεις ασθενείς, σημειώνει:

«Μόλις τέσσερις μήνες μετά την άγρια δολοφονία ενός ψυχικά πάσχοντος από άλλον ασθενή στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ), γινόμαστε μάρτυρες ενός ακόμη τραγικού περιστατικού που στοίχισε τη ζωή σε τρεις ασθενείς. Τα αίτια είναι γνωστά τοις πάσι.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εκφράζει την βαθιά του θλίψη για τον άδικο και απεχθή χαμό των τριών ασθενών και τον βαρύ τραυματισμό άλλων δύο ασθενών που νοσηλεύονταν στο ΨΝΑ. Ως θεματοφύλακας της Δημόσιας Υγείας και με επανειλημμένες παρεμβάσεις του, ο ΠΙΣ έχει επισημάνει τη σοβαρή υποστελέχωση των δημοσίων δομών υγείας, καθώς και την ολιγωρία που παρατηρείται στην εφαρμογή της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, κάτι το οποίο αποτελεί και συμβατική υποχρέωση της χώρας μας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη δημιουργία νέων ψυχιατρικών κλινικών στα γενικά νοσοκομεία του ΕΣΥ».

Εν αναμονή του πορίσματος για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες προκλήθηκε η πυρκαγιά, ο ΠΙΣ σημειώνει:

«Την τελευταία πενταετία, μεγάλο μέρος του προσωπικού των ψυχιατρικών μονάδων έχει αποχωρήσει λόγω συνταξιοδότησης και δεν έχει αντικατασταθεί. Την κατάσταση δυσχεραίνει η απουσία δομών πρωτοβάθμιας ψυχιατρικής περίθαλψης. Οι συζητήσεις για κλείσιμο των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων Αθήνας και Θεσσαλονίκης είναι άκαιρες, καθώς δεν έχει γίνει καμία κίνηση προς την κατεύθυνση της αποασυλοποίησης και της δημιουργίας ψυχιατρικών δομών που θα καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες του πληθυσμού, ιδίως σε περίοδο κρίσης. Πριν ληφθούν αποφάσεις για κλείσιμο Νοσοκομείων, θα πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός ανάπτυξης ψυχιατρικών δομών σε όλη τη χώρα που θα καλύπτουν τις ανάγκες».

Τέλος, συγχαίρει τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τους λοιπούς υγειονομικούς που εργάζονται στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία και στις Ψυχιατρικές Κλινικές των Γενικών Νοσοκομείων δίδοντας καθημερινά μάχη κάτω από αντίξοες συνθήκες, και ζητεί από τους εκπροσώπους της Πολιτείας να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved