ΥΓΕΙΑ

Ηλιοθεραπεία με …αντικαρκινική δράση

Ηλιοθεραπεία με …αντικαρκινική δράση
Η βιταμίνη D παρέχει προστασία σε γυναίκες και άνδρες. Τρεις ώρες την ημέρα στον ήλιο...

Η βιταμίνη D παρέχει προστασία σε γυναίκες και άνδρες. Τρεις ώρες την ημέρα στον ήλιο παρέχουν ισχυρή αντικαρκινική δράση, μειώνοντας έως και 50% τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού στις γυναίκες. Στους άνδρες μειώνει κατά 16% τους κινδύνους εμφράγματος και εγκεφαλικού.

Εργαστηριακά πειράματα έδειξαν αφενός μεν πως η βιταμίνη D επιβραδύνει την ταχύτητα του πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων, αφετέρου δε τα κύτταρα του μαστού έχουν την ικανότητα να μετατρέπουν την βιταμίνη D σε μια ορμόνη, η οποία διαθέτει αντικαρκινικές ιδιότητες.

Σύμφωνα με την «Αμερικανική Επιθεώρηση Επιδημιολογίας», οι γυναίκες που περνούσαν τουλάχιστον 21 ώρες την εβδομάδα εκτεθειμένες στον ήλιο κατά την εφηβική ηλικία είχαν 29% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού σε σύγκριση με όσες εκτίθονταν λιγότερο από 7 ώρες την εβδομάδα.
Όσες γυναίκες ηλικίας από 40 έως 60 ετών περνούσαν πολλές ώρες στον ήλιο, είχαν μείωση του κινδύνου κατά 26%, ενώ μετά τα 60 η καθημερινή, πολύωρη έκθεση στον ήλιο μείωσε κατά το ήμισυ τον κίνδυνο εκδηλώσεως καρκίνου του μαστού.

Βεβαίως δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις βλαβερές συνέπειες της έκθεσης στον ήλιο.

Οφέλη και για τους άνδρες

Μελέτη της Σχολής Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, έδειξε ότι όσοι διέθεταν επαρκή επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα τους, είχαν κατά 16% λιγότερες πιθανότητες εκδήλωσης καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Εκτός από την έκθεση στον ήλιο, απαραίτητη είναι και μία δίαιτα πλούσια σε βιταμίνη D, που θα περιλαμβάνει ψάρια και θαλασσινά, αυγά, γαλακτοκομικά, λάδι και μαργαρίνη.