ΥΓΕΙΑ

Πατούλης: Η Αυτοδιοίκηση μπορεί να έχει κυρίαρχο ρόλο στην κοινωνική πολιτική

Πατούλης: Η Αυτοδιοίκηση μπορεί να έχει κυρίαρχο ρόλο στην κοινωνική πολιτική

Την πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση ως γνήσιο θεσμικό εκφραστή ενός νέου κράτους κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής ανέδειξε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, στην εκδήλωση του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών με θέμα «Ανθρωπιστική κρίση και Υγεία με τα νέα δεδομένα».

Ο κ. Πατούλης διεκδικεί ένα νέο μοντέλο οργάνωσης του κράτους, το οποίο θα αναγνωρίζει στην πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση κυρίαρχο ρόλο στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής, ώστε να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός αποκεντρωμένου πλαισίου Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Εργασίας μέσω πιστοποιημένων δομών, με θεσμικά κατοχυρωμένη λειτουργία και διασφαλισμένους πόρους.

Στην ομιλία του, κ. Πατούλης, μεταξύ άλλων, τόνισε ως ανασταλτικό παράγοντα για την υλοποίηση των κοινωνικών δράσεων και πρωτοβουλιών της αυτοδιοίκησης α’ βαθμού, τη μεταφορά πλήθους αρμοδιοτήτων στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής στο πλαίσιο του προγράμματος «Καλλικράτης» χωρίς παράλληλη μεταφορά προσωπικού και οικονομικών πόρων.

«H Αυτοδιοίκηση ως εγγύτερος θεσμός στον πολίτη, από την πρώτη στιγμή στάθηκε αρωγός στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, συμβάλλοντας έτσι στην ανακούφιση χιλιάδων συμπολιτών μας. Παρά τις περικοπές άνω του 60% στους πόρους, απόρροια των μνημονιακών πολιτικών, οι δήμοι διαθέτουν εκτεταμένο δίκτυο κοινωνικών δομών που συμβάλλει στην εξοικονόμηση πόρων από τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς οι δομές και οι υπηρεσίες των Δήμων ουσιαστικά ορίζουν ένα εθνικό πλαίσιο λειτουργίας αποκεντρωμένων κοινωνικών υπηρεσιών με στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών σε όλους τους πολίτες. Ως προς αυτό, βασικές θέσεις της Κ.Ε.Δ.Ε, όπως αποτυπώθηκαν και στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της είναι πρώτον, η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού να συμμετάσχει ενεργά στη διαχείριση και υλοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων καταπολέμησης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού αλλά και άλλων συναφών κοινωνικών προγραμμάτων και δράσεων του νέου ΕΣΠΑ (2014-2020), δεύτερον, οι ΟΤΑ α΄βαθμού να μπορούν να έχουν το πρώτο ρόλο ως «επικεφαλής εταίροι» διότι πληρούν μια σειρά από κριτήρια όπως της "εγγύτητας", της "συμπληρωματικότητας", της "ιδιαιτερότητας" και της "αποκέντρωσης", των παρερχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών, καλύπτοντας με το δίκτυο των χιλιάδων κοινωνικών δομών που διαθέτουν, το σύνολο του πληθυσμού της χώρας».

Βάσει των στοιχείων που παρουσίασε ο κ. Πατούλης, το 36% του πληθυσμού βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας, το 22,1% του πληθυσμού ζει σε συνθήκες φτώχειας, και 3,8 εκατομμύρια άτομα βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας, λόγω υλικών στερήσεων και ανεργίας, ενώ ένα στα έξι παιδιά ζει σε συνθήκες στέρησης στην Ελλάδα. Το ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται στα όρια της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού αυξήθηκε από το 28,1% το 2008 σε 35,7% το 2013, ενώ η σοβαρή στέρηση βασικών αγαθών αυξήθηκε στη χώρα από το 11,2% το 2008, σε 20,3% το 2013.

Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Άννα Μαστοράκου, ενώ ομιλητές ήταν, επίσης: ο Γιώργος Βήχας, εκπρόσωπος του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού που μίλησε για τις «Επιπτώσεις των πολιτικών λιτότητας στην Υγεία», ο π. Νικόδημος Φαρμάκης, γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής επί της Κοινωνικής Πρόνοιας και Ευποιίας που μίλησε για την «Υγεία και Πίστη. Η Εκκλησία στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης», και ο Dr Wim Van Lerberghe, Ανώτερος σύμβουλος στην Π.Φ.Υ & Συστημάτων Υγείας στην Ελλάδα, Τομέας Συστημάτων Υγείας και Δημόσιας Υγείας Π.Ο.Υ με θέμα: “Health Systems Post Austerity”.

Σχετικές ειδήσεις