ΥΓΕΙΑ

Διαμαρτυρία εργαζομένων σε «Ευαγγελισμό» και «Αττικόν» έξω από το υπουργείο Υγείας

Διαμαρτυρία εργαζομένων σε «Ευαγγελισμό» και «Αττικόν» έξω από το υπουργείο Υγείας

Έξω από το υπουργείο Υγείας βρίσκονται συγκεντρωμένοι το μεσημέρι της Τρίτης (3/11) εργαζόμενοι στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός» και «Αττικόν», το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου και το Γενικό Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου Κρήτης, ζητώντας να μην γίνουν απολύσεις, να ανανεωθούν οι συμβάσεις και να πραγματοποιηθούν προσλήψεις.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων στο νοσοκομείο «Αττικόν», Μιχάλης Ρίζος προανήγγειλε με δηλώσεις του την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων προκειμένου «σταματήσει η αθλιότητα να καλύπτονται τα κενά με πεντάμηνες συμβάσεις. Έχουμε χορτάσει λόγια και από αυτή την κυβέρνηση. Σταγόνα στον ωκεανό οι προσλήψεις που έχουν ανακοινωθεί», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με το σωματείο εργαζομένων στο «Αττικόν», οι 50 συμβασιούχοι, των οποίων οι συμβάσεις λήγουνσταδιακά έως την 31η Δεκεμβρίου, καλύπτουν ζωτικές ανάγκες του νοσοκομείου ενώ η η έλλειψη μόνιμου προσωπικού έχει πλέον πάρει τέτοιες διαστάσεις ώστε με την αποχώρηση μικρού αριθμού συμβασιούχων «κλείνουν κρεβάτια, κλείνουν τμήματα», όπως τονίζεται.

Έχοντας το ίδιο αίτημα, το σωματείο εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» αποφάσισε ότι αύριο Τετάρτη 4/11, ημέρα γενικής εφημερίας, οι εργαζόμενοι θα μπλοκάρουν τα ταμεία του νοσοκομείου στις 14:30, ώστε οι ασθενείς να μην πληρώνουν για τις εξετάσεις τους.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), η οποία είχε απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στη σημερινή κινητοποίηση, στα νοσοκομεία της χώρας εργάζονται 900 υπάλληλοι με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (επικουρικό προσωπικό) και προσληφθέντες από το ΚΕΕΛΠΝΟ για τη στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, των οποίων οι συμβάσεις παρατάθηκαν έως τέλους του 2015.

«Τα νοσοκομεία υποφέρουν σήμερα από την υποστελέχωση», αναφέρει χαρακτηριστικά η Ομοσπονδία, επισημαίνοντας ότι τα τελευταία χρόνια αποχώρησαν 17.000 υπάλληλοι χωρίς να προσληφθεί ούτε ένας και έως την άνοιξη του επόμενου έτους αναμένονται άλλες 3.000 συνταξιοδοτήσεις υπαλλήλων.

«Οι κενές οργανικές θέσεις των νοσοκομείων αγγίζουν τις 28.000, οι εναπομείναντες εργαζόμενοι είναι κάτω των 50.000, και η συνήθης κάλυψη κάθε κλινικής είναι μία νοσηλεύτρια στη βάρδια», συμπληρώνει η ΠΟΕΔΗΝ.

Η ΠΟΕΔΗΝ κάνει λόγο για «συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης», καθώς «οφείλονται χιλιάδες ρεπό στο σύνολο του προσωπικού κάθε μοσοκομείου, όπως επίσης οφείλονται οι κανονικές άδειες, όχι μόνο του τρέχοντος έτους, και προηγούμενων ετών».