ΥΓΕΙΑ

Ο Ν. Νικητέας νέος πρόεδρος της Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής ΝΑ Ευρώπης

Ο Ν. Νικητέας νέος πρόεδρος της Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής ΝΑ Ευρώπης

Το 4ο Διεθνές Συνέδριο Ρομποτικής Χειρουργικής πραγματοποιήθηκε στο Βουκουρέστι από τις 29 έως τις 31 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του οποίου εξελέγη πρόεδρος της Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο καθηγητής Νίκος Νικητέας.

Στο συνέδριο συμμετείχαν καταξιωμένοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο και εκπροσωπήθηκαν όλες οι χειρουργικές ειδικότητες: γενική χειρουργική, ουρολογία, γυναικολογία, θωρακοχειρουργική, καρδιοχειρουργική, παιδοχειρουργική, ωτορινολαρυγγολογία.

Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η παρουσίαση των πεπραγμένων της ελληνικής ομάδας μελέτης για το πρόγραμμα FRS καθώς και των πρώτων συμπερασμάτων μετά το πέρας των πρακτικών ασκήσεων σε εξομοιωτές. Πρόκειται για μία κοινή προσπάθεια διεθνών κέντρων ρομποτικής χειρουργικής υπό το συντονισμό του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών.

Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχει το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο και εκπροσωπήθηκε από τον καθηγητή, Νίκο Νικητέα, Διευθυντή του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών (ΜΠΣ) «Λαπαροσκοπική και Ρομποτική Χειρουργική», καθώς και του Χειρουργικού Προγράμματος του Κέντρου Ιατρικής Προσομοίωσης του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής.

Επίσης, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της ρομποτικής τεχνικής στη γενική χειρουργική για αντιμετώπιση γαστροϊσοφαγικής παλινδρόμησης, διαφραγματοκήλης και αχαλασίας οισοφάγου, αντιμετώπιση καλοήθων και κακοήθων παθήσεων του στομάχου, λεπτού και παχέος εντέρου, σπληνεκτομές, παγκρεατεκτομές και ηπατεκτομές. Ιδιαίτερη μνεία έγινε ως προς τη χρήση της ρομποτικής στην αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας και των μεταβολικών νοσημάτων όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2.

Τέλος, στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου εξελέγησαν τα νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με πρόεδρο τον καθηγητή, Nίκο Νικητέα, γενικό γραμματέα τον αναπληρωτή καθηγητή, Κώστα Στραβοδήμο, ταμία τον καθηγητή Irinel Popescu (Ρουμανία) και μέλη τους Grigor Gorchev (Βουλγαρία) και Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη.

Σχετικές ειδήσεις