ΥΓΕΙΑ

ΙΣΑ: Άδεια τα ράφια των φαρμακείων στα δημόσια νοσοκομεία

ΙΣΑ: Άδεια τα ράφια των φαρμακείων στα δημόσια νοσοκομεία

Δεκάδες καρκινοπαθείς δεν έκαναν την προγραμματισμένη θεραπεία τους στο νοσοκομείο «Λαϊκό» τη Δευτέρα (11/01/2015), εξαιτίας μεγάλης έλλειψης χημειοθεραπευτικών φαρμάκων, καθώς το πρόβλημα με τα άδεια ράφια των φαρμακείων στα δημόσια νοσοκομεία συνεχίζεται.

Ανάλογες καταστάσεις αντιμετώπισαν και ασθενείς στο νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός», από το οποίο σήμερα έλειπαν τέσσερα αντιρετροϊκά φάρμακα, ενώ τα προβλήματα είναι μεγάλα στα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καταγγέλλει ότι δεν έχουν αποδεσμευθεί τα απαιτούμενα κονδύλια από το υπουργείο Υγείας για την αγορά φαρμάκων, με αποτέλεσμα να έχουν αδειάσει τα ράφια των φαρμακείων των νοσοκομείων.

«Τον περασμένο μήνα που είχε δημιουργηθεί ανάλογο πρόβλημα, σε αρκετά νοσοκομεία της χώρας, το υπουργείο Υγείας είχε διαβεβαιώσει ότι έχουν εξασφαλιστεί τα κονδύλια και έχουν αποσταλεί στα νοσοκομεία. Ωστόσο αυτό ήταν ανακριβές καθώς διαπιστώνουμε ότι σήμερα τα ταμεία των νοσοκομείων είναι άδεια και στα περισσότερα δεν μπορούν να γίνουν οι παραγγελίες φαρμάκων για το μήνα Ιανουάριο» επισημαίνει ο ΙΣΑ.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γιώργος Πατούλης, καλεί την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, να αναλάβει τις ευθύνες της «και να σταματήσει, τον εμπαιγμό των γιατρών και των ασθενών. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες εβδομάδες στα δημόσια νοσοκομεία είναι πρωτοφανής ακόμα και για τα δεδομένα της οικονομικής κρίσης. Δυστυχώς το υπουργείο Υγείας, την αντιμετωπίζει με απαράδεκτη προχειρότητα και ανευθυνότητα».

Ο ΙΣΑ τονίζει, τέλος, ότι παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία την κατάσταση και θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, για να διασφαλίσει την προστασία της Δημόσιας Υγείας.