ΥΓΕΙΑ

Μπασκόζος: Προτεραιότητα η αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής

Μπασκόζος: Προτεραιότητα η αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής

Συγκρότηση Επιτροπών Επιτήρησης της κατανάλωσης αντιβιοτικών στα νοσοκομεία, με στόχο τον έλεγχο των νοσοκομειακών λοιμώξεων και της μικροβιακής αντοχής, αποφάσισε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, σε συνεργασία με την Επιτροπή του ΚΕΕΛΠΝΟ για την προώθηση της ορθολογικής χρήσης των αντιβιοτικών.

Κατά τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (14/01/2016) στο υπουργείο Υγείας, αποφασίστηκε επίσης η προώθηση σε πανελλαδικό επίπεδο της υποχρεωτικής εκπαίδευσης όλου του προσωπικού των νοσοκομείων σε θέματα εφαρμογής μέτρων πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων και της ορθής χρήσης αντιβιοτικών μέσω νοσοκομειακών θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

Παράλληλα, προωθείται η ελεγχόμενη χορήγηση αντιβιοτικών από τα φαρμακεία μόνο με ιατρική συνταγή.

Το υπουργείο Υγείας δεσμεύθηκε για την άμεση υλοποίηση των παραπάνω δράσεων, καθώς η αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους ασθενείς και υγειονομικό σύστημα. Για την Ελλάδα υπάρχει δέσμευση, σε διεθνές επίπεδο, για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής ως ζήτημα άμεσης προτεραιότητας για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τόνισε ο κ. Μπασκόζος.

Σχετικές ειδήσεις