ΥΓΕΙΑ

Υπουργείο Υγείας: Εθνικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας C

Υπουργείο Υγείας: Εθνικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας C

Στον τερματισμό της ιογενούς ηπατίτιδας στην Ελλάδα στοχεύει το εθνικό σχέδιο δράσης που ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης «Ιογενής Ηπατίτιδα 2016-2021» που έγινε στο πλαίσιο του 138ου Εκτελεστικού Συμβουλίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Το υπουργείο θα αξιοποιήσει το πρόσφατα ολοκληρωμένο μητρώο ασθενών, ενώ ενεργοποιεί την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης με στόχο να υπάρξει μείωση των τιμών στα καινοτομικά φάρμακα και να αναβαθμιστεί με τον τρόπο αυτό η θεραπεία της νόσου.

«Στοχεύουμε στον τερματισμό της ιογενούς ηπατίτιδας στην Ελλάδα σύμφωνα με τα όσα ορίζει η στρατηγική του ΠΟΥ. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για μια χώρα που βιώνει μια οικονομική και ανθρωπιστική κρίση τα τελευταία έξι χρόνια. Τα μέτρα λιτότητας έχουν τορπιλίσει το υγειονομικό σύστημα της χώρας μας με αρνητικές συνέπειες στην υγεία του ελληνικού λαού», ανέφερε ο κ. Μπασκόζος και προσέθεσε:

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχει θεραπεία για την ηπατίτιδα C, στο υψηλό κόστος της οποίας η χώρα μας δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Η συζήτηση που αφορά την πρόσβαση στην τελευταία γενιά των αντι-ιικών φαρμάκων είναι μεγάλη, και έχουμε την πολιτική βούληση αυτό να γίνει πραγματικότητα».

Σχετικές ειδήσεις