ΥΓΕΙΑ

Εγκύκλιος Ξανθού για την ανάγκη εμβολιασμού κατά της γρίπης

Εγκύκλιος Ξανθού για την ανάγκη εμβολιασμού κατά της γρίπης

Ανησυχία για το πολύ χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού κατά της γρίπης, στο γενικό πληθυσμό και κυρίως στους επαγγελματίες υγείας, εκφράστηκε κατά τη σύσκεψη υπό τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό και το γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Γιάννη Μπασκόζο, για την αντιμετώπιση των αυξημένων κρουσμάτων (ιός Η1Ν1) που παρατηρούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα στη χώρα μας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΚΕΕΛΠΝΟ, του ΕΟΦ, του ΙΦΕΤ, του ΕΟΠΥΥ, της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, του ΕΚΑΒ, του ΕΚΕΠΥ και των Κέντρων Αναφοράς Γρίπης, με στόχο το συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Στο θέμα της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού δόθηκε ιδιαίτερο βάρος, καθώς όπως επισήμανε ο κ. Ξανθός, ειδικά στους επαγγελματίες υγείας, ο εμβολιασμός δεν ξεπερνά το 10%.

Ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι ο εμβολιασμός δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικός. Ωστόσο αποφασίστηκε να σταλεί εγκύκλιος στα νοσοκομεία, στην οποία επισημαίνεται η ανάγκη εμβολιασμού του ιατρονοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού καθώς και η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής με στόχο την προφύλαξη τόσο των εργαζόμενων όσο και των ασθενών.

Επιπλέον, στην εγκύκλιο υπάρχει οδηγία για έγκαιρη χρήση αντιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 2 μέρες) κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση της νόσου ή σε άτομα με σοβαρές εκδηλώσεις γρίπης.

Σχετικές ειδήσεις