ΥΓΕΙΑ

Προσοχή: Αν νιώθετε αυτά, τότε έχετε μέσα σας τρομακτική ταινία-παράσιτο!

Προσοχή: Αν νιώθετε αυτά, τότε έχετε μέσα σας τρομακτική ταινία-παράσιτο!

Ένα τρομακτικό παράσιτο (γνωστό και ως tapeworm), που μοιάζει με ταινία φθάνοντας αρκετά μέτρα σε μήκος, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή εντερική λοίμωξη στον ανθρώπινο οργανισμό.

Το συγκεκριμένο παράσιτο γεννά τα αυγά του σε κύστες αρκετών ζώων, ενώ σε περίπτωση που δεν μαγειρευτούν σωστά και καταναλωθούν από τον άνθρωπο, μπορούν να εκκολαφθούν και να αναπτυχθούν στο έντερό του.

Η μόλυνση από «ταινία» προκαλείται έτσι από την πρόσληψη τροφής ή νερού, το οποίο είναι ήδη μολυσμένο με αυγά ή προνύμφες.

Και μπορεί σε περίπτωση που καταπιείτε αυγά από ταινία αυτά να αποβληθούν από τον οργανισμό σας, ωστόσο ενδέχεται να σχηματίσουν και κύστες με προνύμφες στους ιστούς και τα όργανα του σώματος (επεμβατική λοίμωξη). Αν πάλι καταπιείτε προνύμφες τότε εξελίσσονται σε ενήλικη «ταινία-παράσιτο» μέσα στα έντερά σας (εντερική λοίμωξη).

Μία ενήλικη ταινία αποτελείται από ένα κεφάλι, λαιμό και ένα αλυσιδωτό σώμα με επιμέρους τμήματα που ονομάζονται προγλωτίδες (proglottids). Αν πάθετε λοίμωξη με εντερική ταινία, το κεφάλι της προσκολλάται στο τοίχωμα του εντέρου και οι προγλωτίδες αναπτύσσονται και παράγουν ωάρια. Μία ενήλικη ταινία μπορεί να ζήσει έως και 30 χρόνια μέσα στον ξενιστή τους. Οι εντερικές λοιμώξεις ταινίας είναι συνήθως ήπιες, αλλά οι επεμβατικές λοιμώξεις προνυμφών μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές.

Τα συμπτώματα

Πολλοί άνθρωποι με εντερική λοίμωξη ταινίας δεν έχουν συμπτώματα. Και αυτό γιατί εξαρτώνται από το είδος της ταινίας, αλλά και από το πού βρίσκεται μέσα στο σώμα σας (πού έχουν μεταναστεύσει δηλαδή οι προνύμφες).

Εντερική λοίμωξη

Τα συμπτώματα της εντερικής λοίμωξης περιλαμβάνουν:

- Ναυτία
- Αδυναμία
- Απώλεια της όρεξης
- Κοιλιακό άλγος
- Διάρροια
- Απώλεια βάρους και ανεπαρκής απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από την διατροφή

Επεμβατική λοίμωξη

Αν οι προνύμφες της ταινίας έχουν μεταναστεύσει έξω από το έντερο και έχουν σχηματίσει κύστεις σε άλλους ιστούς, τότε μπορεί να προκαλέσουν βλάβες με τα ακόλουθα συμπτώματα:

- Πυρετός
- Κυστική μάζα, ή εξογκώματα
- Αλλεργικές αντιδράσεις
- Βακτηριακές μολύνσεις
- Νευρολογικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων των επιληπτικών κρίσεων

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την κινεζική παραδοσιακή ιατρική, το παράσιτο αυτό βοηθά στην απώλεια βάρους, ωστόσο ένας δημοσιογράφος του BBC που έκανε τον εαυτό του... πειραματόζωο, τόνισε ότι παχαίνει!
«Σε κάνει να τρως περισσότερο. Μία ταινία σίγουρα δεν σε κάνει να αδυνατίζεις», υποστήριξε.

Σχετικές ειδήσεις