ΥΓΕΙΑ

Τι είναι ο λαβύρινθος εικονικής πραγματικότητας «Labyrinth Psychotica»

Τι είναι ο λαβύρινθος εικονικής πραγματικότητας «Labyrinth Psychotica»

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα η νέα βιωματική εμπειρία - Στόχος η ευαισθητοποίηση του γενικού κοινού πάνω στις ψυχικές διαταραχές

Από τις 3 έως τις 6 Νοεμβρίου, η Αίγλη Ζαππείου φιλοξενεί το Labyrinth Psychotica. Πρόκειται για ένα ψηφιακό περιβάλλον προσομοίωσης, το οποίο παρουσιάζει τη βιωματική εμπειρία των ανθρώπων που πάσχουν από ψυχωτικές διαταραχές, μέσω της τεχνολογίας VR (εικονική πραγματικότητα).

Στόχος του εγχειρήματος είναι η προσπάθεια, να μπορέσουν οι επισκέπτες να κατανοήσουν τα διαφορετικά συμπτώματα που βιώνει ο ψυχωτικός ασθενής κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Οι χρήστες μπαίνουν σε έναν λαβύρινθο εικονικής πραγματικότητας, που τους αποκόπτει τις αισθήσεις της όρασης και της ακοής από τα ερεθίσματα του πραγματικού εξωτερικού περιβάλλοντος, έτσι ώστε να εστιάσουν στο ιδιαίτερο σύμπαν ενός ασθενούς με ψύχωση.

Η όλη εμπειρία διαρκεί περίπου δώδεκα λεπτά, κατά τη διάρκεια των οποίων η «κανονική» πραγματικότητα διασπάται, αλλοιώνεται, παραμορφώνεται και συγχέεται με πολλαπλά και αντικρουόμενα ακουστικά και οπτικά ερεθίσματα που «βομβαρδίζουν» τον εγκέφαλο στιγμιαία ή σε ταχεία διαδοχή. Το Labyrinth Psychotica δεν είναι απλά ένα παιχνίδι, αλλά έχει κοινωνικές προεκτάσεις, καθώς στόχος του είναι να χρησιμοποιηθεί από το ευρύ κοινό, τους συγγενείς των ανθρώπων που παρουσιάζουν ψυχωτικά συμπτώματα και τους εργαζόμενους στο χώρο της ψυχικής υγείας, για την καλύτερη κατανόηση της ψυχικής νόσου, αλλά και την αποστιγματοποίησή της.

Το Labyrinth Psychotica βρίσκεται στην Ελλάδα με την ευγενική υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρείας Janssen Ελλάδος. Αποτελεί μια πρωτοβουλία που εντάσσεται στο πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης της εταιρείας, με γνώμονα την ευαισθητοποίηση του γενικού κοινού πάνω στις ψυχικές διαταραχές.

Σχετικές ειδήσεις