ΥΓΕΙΑ

Τζόκινγκ για επίπεδη κοιλιά

Τζόκινγκ για επίπεδη κοιλιά
Η τακτική αεροβική άσκηση, όπως το τζόκινγκ, βοηθάει σημαντικά στη μείωση του βάρους, αφού καίει 67% περισσότερες...

Η τακτική αεροβική άσκηση, όπως το τζόκινγκ, βοηθάει σημαντικά στη μείωση του βάρους, αφού καίει 67% περισσότερες θερμίδες ενώ παράλληλα μειώνει το λίπος στην κοιλιά.

Έρευνα του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Ντιουκ σε 196 υπέρβαρους εθελοντές, ηλικίας 18 έως 70 ετών έδειξε ότι το τζόκινγκ είναι η καλύτερη επιλογή για άσκηση.

Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Η πρώτη έκανε τζόκινγκ (οι εθελοντές έτρεχαν 15 χιλιόμετρα την εβδομάδα, με την καρδιά τους να χτυπάει στο 80% του μέγιστου καρδιακού παλμού), η δεύτερη ασκήσεις με βάρη (τρία σετ των 8-12 επαναλήψεων, τρεις φορές την εβδομάδα) και η τρίτη συνδυασμό των παραπάνω ασκήσεων.

Σημαντική βελτίωση είδαν όσοι έκαναν τζόκινγκ, καθώς ο συγκεκριμένος τύπος άσκησης μείωσε σημαντικά το περισπλαχνικό λίπος και βελτίωσε αρκετούς δείκτες καρδιαγγειακού κινδύνου – όπως την αντοχή στην ινσουλίνη, τα επίπεδα των ηπατικών ενζύμων (σ.σ. στις εξετάσεις αίματος είναι λ.χ. τα SGOT, SGPT, αλκαλική φωσφατάση και γ-GT) και τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα.

Ανάλογα οφέλη παρείχε και η συνδυασμένη προπόνηση, ενώ αντιθέτως οι ασκήσεις με βάρη από μόνες τους δεν φάνηκε να ωφελούν.