ΥΓΕΙΑ

Βρέθηκε ανθρωπιά: Στην Ιταλία για μεταμόσχευση καρδιάς 3χρονο αγόρι

Βρέθηκε ανθρωπιά: Στην Ιταλία για μεταμόσχευση καρδιάς 3χρονο αγόρι

Η ιστορία του μικρούαγοριούπου είχε αναδείξει το Newsbomb.gr,συγκίνησε το Πανελλήνιο και ταυτόχρονα κινητοποίησε τους αρμόδιους φορείς κι έτσι το τρίχρονο αγοράκι έχει μια ευκαιρία να ξεπεράσει το πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει.

ΑΜΕΣΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ, ΤΟΥ ΕΟΜ ΚΑΙ ΤΟΥ ΩΝΑΣΕΙΟΥ ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ ΤΟ ΑΓΟΡΑΚΙ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ NEWSBOMB.GR

Ένα μικρό, χριστουγεννιάτικο θαύμα για τον πιτςιρικα… Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το βράδυ των Χριστουγέννων, η επιχείρηση μεταφοράς του από το Ωνάσειο σε εξειδικευμένο μεταμοσχευτικό κέντρο της Ιταλίας.

Από τις 12 Δεκεμβρίου, ο τρίχρονος νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, εξαιτίας ενός επιθετικού ιού που προσέβαλε την καρδιά του.

Με τη μεταμόσχευση καρδιάς να είναι η μόνη λύση, επέμβαση η οποία δεν πραγματοποιείται σε τόσο μικρά παιδιά στη χώρα μας, ήταν απαραίτητη η διακομιδή του τρίχρονου σε εξειδικευμένο κέντρο του εξωτερικού.

Η κλινική κατάσταση του παιδιού όμως, δεν επέτρεπε αρχικά τη μετακίνησή του, γεγονός που οδήγησε στη δυσκολία αποδοχής του από μεταμοσχευτικά κέντρα του εξωτερικού.

Χάρη, όμως, στις κατάλληλες και πρωτοποριακές θεραπευτικές παρεμβάσεις των ιατρών του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, ο τρίχρονος σταθεροποιήθηκε κλινικά.

Για να μεταφερθεί, ωστόσο, με ασφάλεια, χρειάστηκε να οργανωθεί μια τεράστια επιχείρηση κατά την οποία, ιταλική ιατρική ομάδα, εξειδικευμένη στη διαχείριση και υποστήριξη ασθενών με συσκευή εξωσωματικής κυκλοφορίας (ECMO), μαζί με τον απαραίτητο εξοπλισμό και ασθενοφόρο προσήλθε από την Ιταλία με στρατιωτικό αεροσκάφος προκειμένου να παραλάβει και να μεταφέρει το παιδί.

Δείτε στη gallery του Newsbomb.gr φωτογραφίες από την επιχείρηση...

Τα διάφορα διαδικαστικά εμπόδια τα οποία προέκυψαν στη διαδικασία, ξεπεράστηκαν με τη συμβολή του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων κι έτσι κατέστη δυνατό, να μεταφερθεί το παιδί στη Ρώμη, το βράδυ της Κυριακής.

Διαβάστε την ανακοίνωση του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου:

Το βράδυ των Χριστουγέννων ολοκληρώθηκε με επιτυχία μια πρωτοφανής επιχείρηση μεταφοράς μικρού ασθενή, 3 ετών, σε εξειδικευμένο Μεταμοσχευτικό Κέντρο της Ιταλίας με απώτερο σκοπό την πιθανή μεταμόσχευση καρδιάς.

Η βαρύτητα της κατάστασης του μικρού ασθενή και η αναγκαιότητα να υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς, ως τη μόνη θεραπευτική λύση για να διατηρηθεί στη ζωή, αναφέρθηκε στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο όπου νοσηλευόταν. Κατά τις ημέρες που ακολούθησαν ο ΕΟΜ σε συνεργασία με τους θεράποντες ιατρούς πραγματοποίησε αναζήτηση εύρεσης κατάλληλα εξειδικευμένου Μεταμοσχευτικού Κέντρου που θα μπορούσε να δεχθεί τον βαρέως πάσχοντα μικρό ασθενή.

Η κλινική του κατάσταση, όμως, αρχικά δεν επέτρεπε την μετακίνησή του, γεγονός που οδήγησε στη δυσκολία αποδοχής του από Μεταμοσχευτικά Κέντρα του εξωτερικού με τα οποία ο ΕΟΜ έχει διακρατική συνεργασία. Ευτυχώς, χάρη στις κατάλληλες και πρωτοποριακές θεραπευτικές παρεμβάσεις των ιατρών του ΩΚΚ, ο μικρός ασθενής σταθεροποιήθηκε κλινικά, γεγονός που του έδωσε το απαραίτητο παράθυρο ελπίδας και τελικά το μεσημέρι της Παρασκευής έγινε αποδεκτός από το Μεταμοσχευτικό Κέντρο της Ρώμης Bambino Gesù, εξειδικευμένο στην υποστήριξη τέτοιων πολύ σπάνιων περιστατικών.

Προκειμένου όμως να μεταφερθεί με ασφάλεια χρειάστηκε να οργανωθεί μια γιγαντιαία επιχείρηση όπου εξειδικευμένη Ιταλική ιατρική ομάδα στην διαχείριση και υποστήριξη ασθενών με συσκευή εξωσωματικής κυκλοφορίας (ECMO), μαζί με τον απαραίτητο εξοπλισμό και ασθενοφόρο προσήλθε από την Ιταλία με στρατιωτικό αεροσκάφος προκειμένου να παραλάβει και να μεταφέρει τον εν λόγω ασθενή.

Μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής είχε ολοκληρωθεί η οργάνωση της όλης διαδικασίας που όμως δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί λόγω πολύπλοκων διοικητικών προβλημάτων.

Για το λόγο αυτό ο ΕΟΜ εγκαίρως πραγματοποίησε τις απαραίτητες επικοινωνίες με τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να δοθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Αμύνης των δυο χωρών, Ελλάδας και Ιταλίας, που θα επέτρεπαν την πραγματοποίηση της κατάλληλης αερομεταφοράς του ασθενή. Τελικά, ο μικρός ασθενής μεταφέρθηκε με επιτυχία στο Μεταμοσχευτικό Κέντρο της Ιταλίας την Κυριακή 25/12/2016 (23:00).

Για την περάτωση αυτής της πρωτοφανούς κινητοποίησης, ο ΕΟΜ και προσωπικά ο Πρόεδρος, καθ. Ανδρέας Καραμπίνης, οφείλει να ευχαριστήσει δημόσια τους ιατρούς του ΩΚΚ (παιδοκαρδιολόγους, παιδοκαρδιοχειρουργούς, λοιπό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας) για την προσωπική προσπάθεια που κατέβαλαν στην διαδικασία της αναζήτησης Μεταμοσχευτικού Κέντρου του εξωτερικού, την σταθεροποίηση κλινικά του μικρού ασθενή και την δύσκολη προετοιμασία για την αερομεταφορά του. Επίσης, ο ΕΟΜ αναγνωρίζει την εξαιρετική συμβολή των αρμοδίων από το Υπουργείο Εξωτερικών (Διευθύντρια κα Βαγενά), το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης (κα Μανταλένα Παπαδοπούλου) και το Υπουργείο Υγείας που με τις κατάλληλες επικοινωνίες και συνεννοήσεις με τους αντίστοιχους αρμόδιους Ιταλικούς Φορείς δόθηκαν οι απαραίτητες εγκρίσεις προκειμένου να προσγειωθεί το Ιταλικό στρατιωτικό αεροσκάφος στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμβολή του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) που κινητοποιήθηκε άμεσα προκειμένου να εκδοθούν τα απαραίτητα έγγραφα ασφαλιστικής κάλυψης του μικρού ασθενή για τη νοσηλεία του στο εξωτερικό.

Ταυτόχρονα, η Ελληνική Αστυνομία με την παροχή οχημάτων που συνόδευσαν την ιατρική Ιταλική Ομάδα και τον μικρό ασθενή από τη στιγμή της προσγείωσης τους στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας μέχρι τη στιγμή της απογείωσής τους για την αναχώρησή τους προς την Ιταλία διευκόλυνε την αποφυγή οποιασδήποτε καθυστέρησης.

Ο Πρόεδρος, καθ. Ανδρέας Καραμπίνης και οι συντονιστές του ΕΟΜ ευχαριστούν θερμά κάθε έναν ξεχωριστά που κινητοποιήθηκε και διαχειρίστηκε άοκνα, με επαγγελματισμό και συνέπεια όλη τη διαδικασία της μεταφοράς του μικρού ασθενή στην Ιταλία κατά τις ημέρες των Χριστουγέννων.