ΥΓΕΙΑ

Παπακώστα: Πλήγμα στην Ειδική Αγωγή η κλειστή δαπάνη του ΕΟΠΥΥ

Παπακώστα: Πλήγμα στην Ειδική Αγωγή η κλειστή δαπάνη του ΕΟΠΥΥ

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας για τη διαδικασία υπογραφής συμβάσεων μεταξύ ΕΟΠΥΥ και παρόχωνΕιδικής Αγωγής, καθώς και για τις αλλαγές στη χρηματοδότηση των αντίστοιχων υπηρεσιών, κατέθεσε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου.

Η βουλευτής, στην ερώτησή της, αναφέρεται στην κλειστή δαπάνη στον κλάδο της Ειδικής Αγωγής, η οποία θεσπίστηκε με τον ν. 4447/2016. Συνέπεια της εν λόγω εφαρμογής θα είναι η οριζόντια περικοπή όταν η απαιτούμενη δαπάνη θα ξεπερνά την προβλεπόμενη, με αποτέλεσμα, το ποσό που θα υπολείπεται να αφαιρείται από τις αμοιβές των παρόχων υπηρεσιών, στην προκειμένη περίπτωση από τους λογοθεραπευτές, τους εργοθεραπευτές, τους ψυχοθεραπευτές κλπ., τονίζει η κ. Παπακώστα.

Επίσης, επισημαίνει πως η περικοπή των διαθέσιμων κονδυλίων για την Ειδική Αγωγή θα αναγκάσει τους γονείς των παιδιών με αναπηρία να πληρώνουν οι ίδιοι τα Κέντρα Ειδικής Αγωγής. Ήδη, οι οικογένειες που κάνουν χρήση των υπηρεσιών των Κέντρων Ειδικής Αγωγής βρίσκονται σε δύσκολη θέση, συνεχίζει η κ. Παπακώστα, καθώς ο ΕΟΠΥΥ χρωστάει σε αρκετούς ασφαλισμένους τη συμμετοχή πολλών μηνών.

Ως προς τους επαγγελματίες, η βουλευτής της ΝΔ αναφέρει ότι κλήθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ να συμμετάσχουν σε μία προσχηματική διαπραγμάτευση για την κατάρτιση συμβάσεων. Παράλληλα, υπεύθυνοι αρκετών Κέντρων κρατούν επιφυλακτική στάση απέναντι στις αλλαγές που αποφασίστηκαν, καθώς αμφιβάλλουν κατά πόσο θα εξοφλούνται εντός τριών μηνών, ενώ η μείωση του προϋπολογισμού για την Ειδική Αγωγή θα επιφέρει σημαντικές μειώσεις στις αμοιβές τους.

Τονίζοντας πως οι αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής επισημαίνουν συνεχώς την ανάγκη περαιτέρω στήριξης των ατόμων με αναπηρία και ιδίως των παιδιών με αναπηρία, η Κατερίνα Παπακώστα ρωτά το υπουργείο Υγείας: αν δεν θεωρεί πως υπάρχει ανάγκη επέκτασης της στήριξης προς τα παιδιά που έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες των Κέντρων Ειδικής Αγωγής και αν προτίθεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου να παρατείνει το ισχύον καθεστώς και να προχωρήσει σε πραγματικές διαπραγματεύσεις με τους γονείς των παιδιών με αναπηρία και τους επαγγελματίες της Ειδικής Αγωγής. Τέλος, ρωτά αν θα γίνει νέα διαπραγμάτευση με τους επαγγελματίες της Ειδικής Αγωγής, προκειμένου να επιλυθούν τα νομικά και θεσμικά ζητήματα που υπάρχουν στις συμβάσεις που οφείλουν να συνάψουν με τον ΕΟΠΥΥ.

Σχετικές ειδήσεις