ΥΓΕΙΑ

Παπακώστα: Παρέμβαση για το μέλλον των Υγειονομικών Περιφερειών

Παπακώστα: Παρέμβαση για το μέλλον των Υγειονομικών Περιφερειών

Χωρίς απάντηση τονίζει ότι έμειναν τα ερωτήματά της, η Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, σχετικά με τη λειτουργία των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ).

Η Επιτροπή συνεδρίασε με αφορμή την ακρόαση του προτεινόμενου νέου Διοικητή της 6ης ΥΠΕ Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων και Δυτικής Ελλάδος, κ. Παναγιώτη Νικολόπουλου.

Η Κατερίνα Παπακώστα επεσήμανε πως τα μέλη της Επιτροπής οφείλουν να αντιμετωπίζουν την υγεία ως υπέρτερο αγαθό κρίσιμης σημασίας, ενώ δεν επιτρέπεται να κινούνται «στη διελκυστίνδα της αγοραίας αντιπολίτευσης». Σε αυτό το πλαίσιο παρατήρησε, πως η Επιτροπή δεν έχει διαμορφώσει έως τώρα ατζέντα για ένα Εθνικό Σχέδιο για την Υγεία, πάνω στο οποίο οφείλουν να διαβουλευτούν οι Βουλευτές όλων των παρατάξεων.

Απευθυνόμενη προς τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ζήτησε διευκρινήσεις για τον προγραμματισμό που έχει το Υπουργείο για τις ΥΠΕ. Υπό το ισχύον καθεστώς οι Υγειονομικές Περιφέρειες τελούν χρέη «κυανόκρανου», υποστήριξε η κ. Παπακώστα, καθώς αναγκάζονται να διαμεσολαβούν μεταξύ νοσοκομειακών διοικήσεων και να προσπαθούν να επιλύουν συμβιβαστικά αιτήματα, χωρίς να έχουν όμως τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια που χρειάζονται.

Η Κατερίνα Παπακώστα ρώτησε τον κ. Πολάκη αν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου είναι ικανοποιημένη από την αρχιτεκτονική των ΥΠΕ και την πρακτική τους λειτουργία στην καθημερινότητα της υγείας και των πολιτών. Ζήτησε επιπλέον να ενημερωθεί, αν υπάρχει σχέδιο παρέμβασης στη λειτουργία τους, και αν αυτό θα έρθει προς συζήτηση ως νομοθετική πρωτοβουλία στην αρμόδια Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων ακόμη και προτού δημοσιευθεί στην Διαβούλευση.

Τέλος, σχετικά με τις αναφορές του υπουργού Υγείας κ. Ξανθού για ισχυρή χρηματοδότηση των νοσοκομείων, ρώτησε αν έχει συνταχθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός, καθώς στον προϋπολογισμό του 2017 που κατατέθηκε και ψηφίστηκε, αυτή δεν προβλέπεται.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων