ΦΑΡΜΑΚΟ

Ευρωκοινοβούλιο: Ζητά εξηγήσεις από την κυβέρνηση για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων

Ευρωκοινοβούλιο: Ζητά εξηγήσεις από την κυβέρνηση για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων

Να καταθέσει εγγράφως η ελληνική κυβέρνηση ότι εκβιάστηκε από τους θεσμούς για τις άδειες των φαρμακείων σε μη φαρμακοποιούς, ζητά η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου.

Στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συζητήθηκε το θέμα της ιδιοκτησίας φαρμακείων και από μη φαρμακοποιούς, δυνατότητα που δόθηκε με τις σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις κατά των οποίων έχει υποβάλει αναφορά ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, μέσω του ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή.

Το δικαίωμα σε μη φαρμακοποιούς να ανοίγουν φαρμακεία στην Ελλάδα θεσπίσθηκε το 2015 με το ν. 4334/2015 και την ΚΥΑ της 29ης/10/2015. Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κωνσταντίνος Λουράντος, και ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, αποφάσισαν το Νοέμβριο του 2015 να συντονίσουν τη δράση τους.

Ο κ. Χουντής κατέθεσε εκ μέρους του ΠΦΣ αναφορά, με την οποία οι φαρμακοποιοί ζητούν:

Α. Την καταδίκη της Κομισιόν, καθώς, ως ένας εκ των τεσσάρων Θεσμών, παραβίασε το θεσμικό της ρόλο, εκβιάζοντας την ελληνική κυβέρνηση να νομοθετήσει παρά τη θέλησή της, καταπατώντας καταφανώς τις Οδηγίες της ΕΕ και τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Β. Την κατάργηση του νόμου για την απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων που ψήφισε η ελληνική κυβέρνηση και την εκ νέου νομοθέτηση.

Στην Αναφορά επισημαίνεται επίσης ότι, τόσο οι υφιστάμενες Οδηγίες, όσο και το ίδιο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ορίζουν με σαφήνεια ότι «τα κράτη-μέλη δύνανται να περιορίσουν τη λιανική πώληση φαρμάκων αποκλειστικά στους φαρμακοποιούς».

Στη συζήτηση η οποία διεξήχθη το πρωί της Τρίτης (24/01/2017), παρευρέθηκαν και μίλησαν ο κ. Λουράντος, οι Έλληνες ευρωβουλευτές Νίκος Χουντής, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, Κωνσταντίνα Κούνεβα, Σοφία Σακοράφα, Νότης Μαριάς, καθώς και εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, μάλιστα, επέμεινε ότι δεν υπήρξε κανένα θέμα εκβιασμού της ελληνικής κυβέρνησης και ότι αυτή, αυτοβούλως, νομοθέτησε υπέρ του ανοίγματος του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων.

Ο κ. Λουράντος τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «στην Ελλάδα υπάρχει η καλύτερη διασπορά φαρμακείων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τι θα προσφέρει η "απελευθέρωση" που φέρνει οποιονδήποτε ιδιώτη στα φαρμακεία;» διερωτήθηκε και πρόσθεσε: «Τα 11.000 φαρμακεία δεν δημιουργούν μονοπώλια. Οι 10 αλυσίδες όμως ναι» είπε χαρακτηριστικά. «Ζητάμε να από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταδικάσει την πρακτική που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση και να ζητήσει να αποσύρει τις Αποφάσεις αυτές».

Ο Νίκος Χουντής, στην ομιλία του, κατηγόρησε την Κομισιόν ότι «παραβιάζει το θεσμικό της ρόλο», ότι «γράφει στα παλιά της τα παπούτσια το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο», ότι «είναι μία γραφειοκρατία που έχει καταστεί ανάλγητη». Επίσης, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Ομολογώ πως περίμενα ότι θα βρισκόταν εδώ σήμερα εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, για να επαναλάβει ότι εκβιάστηκε η ελληνική κυβέρνηση να νομοθετήσει κάτι το οποίο δεν επιθυμούσε. Να περιμένουμε λοιπόν την απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης. Όποια και αν είναι αυτή. Αν δηλαδή πραγματικά το έκανε με την ελεύθερη βούλησή της ή αν εκβιάστηκε, όπως έχει ήδη δηλώσει ο ίδιος ο Υπουργός. Και, εφόσον κρίνουμε με βάση τα πραγματικά γεγονότα, να διακηρύξουμε ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι έχει το δικαίωμα η ελληνική κυβέρνηση, στο θέμα αυτό, των φαρμακοποιών, να ανακαλέσει αυτόν τον νόμο και να θεσμοθετήσει νέο, σε συμφωνία με τους Κανόνες και τις Συνθήκες της ΕΕ, τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, και πάντα σε διαβούλευση με τους φαρμακοποιούς».

O ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ζήτησε να κληθεί η ελληνική κυβέρνηση να ανακαλέσει τις αποφάσεις της.

Η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κωσταντίνα Κούνεβα, ζήτησε η Αναφορά να μείνει ανοικτή και να ενημερωθεί το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Υγείας.

Ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Νότης Μαριάς, ανέφερε πως οι αποφάσεις αυτές διαλύουν την Υγεία και μετατρέπουν τους φαρμακοποιούς σε υπαλλήλους. Ζήτησε, επίσης, να παραπεμφθεί το θέμα στην Ειδική Ομάδα Εργασίας για τη λειτουργία της τρόικας στην Ελλάδα.

Η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής, Σοφία Σακοράφα, τόνισε πως κάποια συμφέροντα επιδιώκουν τις αλλαγές αυτές και ότι «οι μνημονιακές υποχρεώσεις αδιαφορούν για τη Δημόσια Υγεία». Επίσης ζήτησε να μείνει ανοικτή η αναφορά και να ζητηθεί «αν υπάρχει κάποια μελέτη από τις περιπτώσεις αυτής της απελευθέρωσης», η οποία να αποδεικνύει ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η Επιτροπή Αναφορών αποφάσισε, τελικά, να ζητήσει έγγραφη κατάθεση από την ελληνική κυβέρνηση ότι «εκβιάστηκε για τις άδειες των φαρμακείων σε μη φαρμακοποιούς». Συγκεκριμένα, αποφάσισε να αποστείλει Επιστολή Εξηγήσεων προς το Υπουργείο Υγείας, με την οποία θα ζητά τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, να εκδώσει τις Αποφάσεις για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων. Η πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι θα ζητήσει η ίδια προσωπικά να δοθεί γραπτή απάντηση.

Σχετικές ειδήσεις