ΥΓΕΙΑ

Ξανθός: Εφικτή η ανέγερση νέου νοσοκομείου στην Κομοτηνή

Ξανθός: Εφικτή η ανέγερση νέου νοσοκομείου στην Κομοτηνή

Με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Περιοδεία στην Κομοτηνή και την Ξάνθη πραγματοποίησε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, τη Δευτέρα (30/01/2017).

Ο κ. Ξανθός επισκέφθηκε το νοσοκομείο «Σισμανόγλειο» στην Κομοτηνή, το οποίο χτίστηκε πριν από 80 χρόνια και αντιμετωπίζει σοβαρά κτηριακά προβλήματα, περισσότερα από κάθε άλλο νοσοκομείο της χώρας. Ο υπουργός Υγείας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα εγκρίνει τελικά τη χρηματοδότηση για τη δημιουργία ενός νέου νοσοκομείου στην Κομοτηνή, και διευκρίνισε ότι, αν και το συγκεκριμένο ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα (με πολύ χαμηλότοκο δάνειο) αφορά αποκλειστικά ήδη υπάρχουσες δομές και εξοπλισμό, στην περίπτωση της ανέγερσης νέου νοσοκομείου στην Κομοτηνή φαίνεται ότι θα είναι εφικτό να γίνει εξαίρεση, έτσι ώστε για το συγκεκριμένο έργο να διασφαλιστεί η βιώσιμη χρηματοδότησή του.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις προσπάθειες που καταβάλλει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου όσον αφορά την ανέγερση νέου νοσοκομείου, καθώς και για την κανονικότητα στις πληρωμές και το «ξεπάγωμα» προσλήψεων προσωπικού. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των γιατρών τόνισαν ότι αυτή τη στιγμή από τις προβλεπόμενες οργανικές θέσεις είναι καλυμμένες μόνο οι μισές, με αποτέλεσμα να στηρίζουν τη λειτουργία του νοσοκομείου οι γιατροί των Κέντρων Υγείας. Σοβαρές ελλείψεις υπάρχουν επίσης σε νοσηλευτικό προσωπικό. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, οι επικείμενες προσλήψεις – κυρίως αυτές που θα γίνουν μέσα στο Φλεβάρη μέσω ΟΑΕΔ- θα δώσουν «ανάσα» και θα συμβάλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος αν και, όπως υποστήριξαν, θα πρέπει να περάσουν περίπου 4 μήνες μέχρι να εκπαιδευτεί το νέο προσωπικό. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε επίσης στην ανάγκη αύξησης της χρηματοδότησης εξαιτίας της παλαιότητας των εγκαταστάσεων αλλά και των άμεσων λύσεων που πρέπει να δοθούν σε χρονίζοντα προβλήματα όπως αυτά των Οργανισμών των νοσοκομείων και των μετατάξεων.

Μετά το «Σισμανόγλειο» Κομοτηνής, ο υπουργός Υγείας μετέβη στην Ξάνθη όπου επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο της πόλης. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη διοίκηση και τους διευθυντές υπηρεσιών και κλινικών του νοσηλευτικού ιδρύματος ο κ. Ξανθός ενημερώθηκε για τρέχοντα ζητήματα. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε ότι τον Οκτώβριο αποπληρώθηκαν όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, έχει διασφαλιστεί η κανονικότητα στις πληρωμές των παρόχων, έχουν αρχίσει οι διορισμοί των μόνιμου προσωπικού ενώ από το φθινόπωρο έχουν καλυφθεί αρκετές κενές θέσεις με την τοποθέτηση επικουρικών και ειδικευόμενων.

Ωστόσο, όπως ανέφεραν οι εργαζόμενοι, υπάρχει επιτακτική ανάγκη αναδιοργάνωσης και ενίσχυσης του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και της Παθολογικής Κλινικής εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού σε συνδυασμό με την έλλειψη πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην περιοχή (όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά περισσότερα από τα μισά περιστατικά των ΤΕΠ θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν από δομή ΠΦΥ). Επιπλέον, υπογραμμίστηκε ότι επείγει να εφαρμοστεί η λίστα χειρουργείου καθώς παρά το γεγονός ότι τοποθετήθηκαν δύο επικουρικοί αναισθησιολόγοι και έχει προκηρυχθεί η θέση ενός μόνιμου, οι χρόνοι αναμονής για επεμβάσεις εξακολουθούν να είναι μεγαλύτεροι απ’ ό,τι συνηθίζεται.

Ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου έχει πλήρη επίγνωση των δυσκολιών και ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να υποστηρίξει τη δημόσια περίθαλψη και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις αναβάθμισης του ΕΣΥ τους παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς. «Στο ίδιο μνημονιακό περιβάλλον που υπήρχε τα περασμένα χρόνια, εμείς διασφαλίσαμε την καθολικότητα στην πρόσβαση με την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων, προχωρήσαμε σε νέες προσλήψεις μετά από 6 χρόνια, ομαλοποιήσαμε τις πληρωμές των εφημεριών και των υπερωριών» ανέφερε ο κ. Ξανθός προσθέτοντας ότι πρωταρχική προτεραιότητα του υπουργείου είναι η στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας με έμφαση στις ανάγκες και τα δικαιώματα των ασθενών.

Ρoή Ειδήσεων