ΥΓΕΙΑ

Απεφάνθη η επιτροπή για το νοσοκομείο Ζακύνθου: Ασφαλή τα χειρουργεία

Απεφάνθη η επιτροπή για το νοσοκομείο Ζακύνθου: Ασφαλή τα χειρουργεία

Εφικτή και ασφαλή –εφόσον τηρούνται τα πρωτόκολλα- κρίνει την επαναλειτουργία των χειρουργείων στο νοσοκομείο Ζακύνθου, η νέα επιτροπή που συγκροτήθηκε εκτάκτως με απόφαση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, για να δώσει λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί.

Το πόρισμα της «Τριμελούς Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον Έλεγχο των Προϋποθέσεων Επαναλειτουργίας των Χειρουργείων του Γ.Ν Ζακύνθου» παραδόθηκε στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας και διαβιβάστηκε στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια και στο νοσοκομείο Ζακύνθου.

Η επιτροπή έλεγξε την υφιστάμενη ετοιμότητα του νοσοκομείου και τις προϋποθέσεις επαναλειτουργίας των χειρουργείων, αφού αξιολογήθηκε το περιεχόμενο των εκθέσεων, που είχαν συντάξει οι προηγούμενες ορισθείσες από το υπουργείο Υγείας επιτροπές. Επίσης, τα μέλη της επιτροπής συνομίλησαν με εργαζόμενους του νοσοκομείου.

Το πόρισμα αναφέρει ότι «με βάση το γενόμενο επιτόπιο έλεγχο και την αξιολόγηση όλων των εγγράφων, πορισμάτων και κατά περίπτωση συστάσεων, πιστοποιούμε ότι η ομαλή επαναλειτουργία των χειρουργείων είναι εφικτή και ασφαλής, εφόσον τηρούνται χρονικώς και τοπικώς οι ισχύοντες κανόνες και πρωτόκολλα περί της ασφαλούς λειτουργίας του χειρουργείου (συμπεριλαμβανομένων πέραν των χειρουργικών αιθουσών, της αίθουσας Μαίευσης, της αίθουσας Ανάνηψης και της Αποστείρωσης), όπως αυτοί επιβάλλονται από την κείμενη ιατρική νομοθεσία, επιστήμη και τα διεθνή και εναρμονισμένα ευρωπαϊκά τεχνικά πρότυπα».

Όπως τονίζει το υπουργείο Υγείας, στην αναλυτική έκθεση αξιολόγησης της επιτροπής αναφέρεται πως η ασφαλής λειτουργία των χειρουργείων του Γ.Ν. Ζακύνθου, επιβεβαιώνεται από τους ενδελεχείς ελέγχους των αρμόδιων επιτροπών, που πραγματοποιήθηκαν στα:

- Δίκτυα ιατρικών αερίων και χώρων εγκατάστασης των δεξαμενών των συστοιχιών εφεδρικών κυλίνδρων και του μηχανοστασίου.

- Σύστημα κλιματισμού

- Κλιβάνους αποστείρωσης ιατρικών εργαλείων

- Νέα μηχανήματα αναισθησίας (πρόσφατα αγοράστηκε 1 νέο μηχάνημα αναισθησίας και διατέθηκαν άλλα 2 επιπλέον μηχανήματα σύγχρονης τεχνολογίας από την 6η Υγειονομική Περιφέρεια, αφού συντηρήθηκαν και ελέγχθηκαν).

Επίσης, πραγματοποιήθηκαν όλοι οι απαραίτητοι ειδικοί Μικροβιολογικοί και Λοιμωξιολογικοί έλεγχοι και αντικαταστάθηκαν όλοι οι προ των συμβάντων φαρμακευτικοί παράγοντες και τα αναλώσιμα υλικά.

«Είναι σαφές λοιπόν, πως τα χειρουργεία του Γ.Ν. Ζακύνθου είναι έτοιμα προς λειτουργία με πλήρη ασφάλεια και αξιοπιστία, για ασθενείς και εργαζόμενους» τονίζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Καλεί, τέλος, όλους τους εμπλεκόμενους με τα χειρουργεία εργαζόμενους του Γ.Ν. Ζακύνθου και ειδικά τους γιατρούς να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να εκτελέσουν το καθήκον τους, «όπως αυτό απορρέει από τον όρκο στον Ιπποκράτη αλλά και από την ευθύνη τους απέναντι στους πολίτες της Ζακύνθου και όποιον άλλο χρειαστεί τις υπηρεσίες τους».