ΥΓΕΙΑ

Νέα ιατροδικαστικά ιατρεία σε ΚΑΤ και Ασκληπιείο Βούλας

Νέα ιατροδικαστικά ιατρεία σε ΚΑΤ και Ασκληπιείο Βούλας

Σε πλήρη λειτουργία είναι πλέον δύο νέες δημόσιες δομές ιατροδικαστικών υπηρεσιών, στο Νοσοκομείο «ΚΑΤ» όσο και στο Νοσοκομείο «Ασκληπιείο» Βούλας, με στόχο να καλύψουν πλήρως όλα τα περιστατικά κλινικής ιατροδικαστικής των βορείων και νοτίων προαστίων της Αττικής.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η επιλογή των δύο νοσοκομείων δεν έγινε τυχαία, καθώς είναι τα ιδρύματα που δέχονται μέχρι σήμερα ένα μεγάλο αριθμό κακοποιημένων ανθρώπων. Το βασικό πρόβλημα που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια είναι ότι όλα τα θύματα σωματικών βλαβών που επισκέπτονταν τα εν λόγω νοσοκομεία περιορίζονταν σε ιατρικές βεβαιώσεις από μη ιατροδικαστές, με αποτέλεσμα στις περισσότερες περιπτώσεις δεν μπορούσαν να δικαιωθούν στα δικαστήρια. Στις περιπτώσεις, δε, που τα θύματα επιθυμούσαν να προσφύγουν σε ιατροδικαστή έπρεπε αυτά να μεταφερθούν στο κέντρο της Αθήνας και να απευθυνθούν σε δομές που ήδη είχαν σημαντικό φόρτο εργασίας. Επίσης, τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης μέχρι σήμερα προσέφευγαν σε δημόσιες δομές- μη νοσοκομειακές που δεν είχαν άλλες ειδικότητες (για παράδειγμα γυναικολόγους, χειρουργούς κτλ.), με αποτέλεσμα το θύμα, για να υπάρξει πλήρη διερεύνηση, έπρεπε να μεταφερθεί και σε νοσοκομεία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε λίγους μήνες λειτουργίας του το ιατροδικαστικό ιατρείο του νοσοκομείου Βούλας έχει δεχτεί εκατοντάδες περιστατικά ξυλοδαρμών, σεξουαλικής κακοποίησης κ.ά. από όλες τις περιοχές τις νοτιοανατολικής Αττικής. Το νοσοκομείο ΚΑΤ ξεκίνησε τη λειτουργία του πριν από δέκα μέρες.

Διευκρινίζεται ότι όλες οι ιατροδικαστικές υπηρεσίες που διενεργούνται και στα δύο νοσοκομεία παρέχονται εντελώς δωρεάν κατόπιν σχετικής εντολής.

«Είμαστε περήφανοι γιατί ένας πολυετής αγώνας της ΕΙΕ είχε αποτέλεσμα» δηλώνει ο Πρόεδρος της ΕΙΕ, Ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων και προσθέτει πως «πλέον οι κάτοικοι της Αττικής έχουν δύο νέες δημόσιες δομές ικανές να καλύψουν τις ανάγκες κλινικών ιατροδικαστικών περιστατικών των αντίστοιχων περιοχών». Παράλληλα, όπως τονίζει ο κ. Λέων, αποσυμφορίζονται οι άλλες δύο δημόσιες δομές της Αθήνας, οι οποίες δέχονται και όλο τον όγκο περιστατικών νεκροψίας- νεκροτομής. «Είμαστε σίγουροι ότι πλέον τα θύματα των κακοποιήσεων θα έχουν μία ανθρώπινη και επιστημονική αντιμετώπιση στις δύο νέες δομές των εν λόγω νοσοκομείων» καταλήγει ο Πρόεδρος της ΕΙΕ.

Ρoή Ειδήσεων