ΥΓΕΙΑ

Μελάνωμα: Δωρεάν έλεγχοι για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος

Μελάνωμα: Δωρεάν έλεγχοι για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος

Επιστημονική ημερίδα από το Σύλλογο «Κ.Ε.Φ.Ι.» με δωρεάν είσοδο για το κοινό.

Σειρά ενημερωτικών πρωτοβουλιών και παροχή δωρεάν εξετάσεων προγραμματίζονται στο πλαίσιο της Ελληνικής Εβδομάδας κατά του Καρκίνου του Δέρματος.

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών-Εθελοντών-Φίλων-Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών διοργανώνει Επιστημονική Ημερίδα, την Πέμπτη 4 Μαΐου 2017 και ώρα 17:00-21:00, στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (Ρηγίλλης 1, Αθήνα – ΑΙΘΟΥΣΑ «ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ), με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Το μελάνωμα είναι κακοήθης όγκος του δέρματος και των σπλάγχνων (εξωδερματικό μελάνωμα). Πρόκειται για κακοήθεια των μελανοκυττάρων και αποτελεί το 1-3% όλων των κακοήθων όγκων και η συχνότητά του αυξάνεται σε όλον τον κόσμο κατά 4-7% ετησίως (ενώ η ετήσια αύξηση του πληθυσμού είναι 1.17%). Η θνητότητα των πασχόντων από μελάνωμα έχει διπλασιασθεί τα τελευταία 35 χρόνια. Η επίπτωση της πάθησης αυξάνει όσο αυξάνεται η ηλικία, αλλά ένα στα τέσσερα (1/4) άτομα με μελάνωμα είναι ηλικίας μικρότερης των 40 ετών.

Υπάρχει μια σειρά από παράγοντες που έχουν ενοχοποιηθεί για την παθογένεση του μελανώματος. Οι σημαντικότεροι από αυτούς είναι η υπεριώδης ακτινοβολία (δηλαδή η έκθεση στο ηλιακό φως, ανάλογα με την ευαισθησία του κάθε ατόμου σε αυτήν) και η γενετική προδιάθεση του κάθε ατόμου για την ανάπτυξη μελανώματος (ανάλογα με την εμφάνιση ύποπτων μορφών σπίλων).

Τα περισσότερα μελανώματα αναπτύσσονται από μελανοκύτταρα της επιδερμίδας και παρουσιάζουν δύο φάσεις ανάπτυξης οι οποίες είναι δυνατόν, σε μερικές περιπτώσεις, να επικαλύπτονται: 1. φάση οριζόντιας ανάπτυξης, όπου τα άτυπα μελανοκύτταρα εξαπλώνονται ακτινωτά καταλαμβάνοντας μεγαλύτερη έκταση, 2. φάση κάθετης ανάπτυξης, όπου η βλάβη διηθεί τις στιβάδες του δέρματος σε βάθος και μετατρέπεται σε αμιγές κακόηθες μελάνωμα.

Πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του δέρματος αναπτύσσει από τις 8 Μαΐου, το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού (ΜΚΙΕ), τονίζοντας ότι «η πρόληψη σώζει ζωές και αποτελεί ουσιαστικό κομμάτι της υγείας».

Το πρόγραμμα είναι ανοικτό προς όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, και δεν απαιτείται να είναι κάποιος ασθενής του ιατρείου. Ο έλεγχος θα γίνεται από δερματολόγο στο ιατρείο μετά από ραντεβού στο τηλέφωνο 210-9631-950. Το ΜΚΙΕ βρίσκεται εντός της πρώην αμερικανικής βάσης, δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού και λειτουργεί Δευτέρα-Πέμπτη από τις 10:00 το πρωί έως τις 20:00, Παρασκευή, 10:00-19:00 και Σάββατο 10:00-14:00.

Παράλληλα, ο Όμιλος Υγεία προσφέρει δωρεάν εξέταση από δερματολόγο, κατά την Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος (8-12 Μαΐου 2017), καθώς και εξειδικευμένες εξετάσεις για την έγκαιρη διάγνωση ύποπτων σπίλων σε μειωμένη τιμή.

Συγκεκριμένα, τα Νοσοκομεία ΥΓΕΙΑ, ΜΗΤΕΡΑ καθώς και τα Διαγνωστικά Κέντρα του Ομίλου ΥΓΕΙΑ Υγείαnet Αθηνών και Περιστέρι, προσφέρουν για μία εβδομάδα δωρεάν εξέταση από δερματολόγο. Τη δωρεάν εξέταση μπορούν να αποκτήσουν όλοι όσοι επισκεφτούν τις ιστοσελίδες των νοσοκομείων ΥΓΕΙΑ (www.hygeia.gr) και ΜΗΤΕΡΑ (www.mitera.gr) καθώς και τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης www.facebook.com/HygeiaHospital, www.facebook.com/mitera.hospital και www.facebook.com/ygeianet από σήμερα, Τρίτη 2 Μαΐου, έως την Παρασκευή, 5 Μαΐου 2017.

Επιπλέον, το Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ και τα Διαγνωστικά Κέντρα Υγείαnet Αθηνών και Περιστερίου προσφέρουν εξετάσεις για την έγκαιρη διάγνωση ύποπτων σπίλων, σε χαμηλότερες τιμές για όλο το μήνα Μάιο. Πιο αναλυτικά, το ΥΓΕΙΑ προσφέρει χαρτογράφηση σπίλων μικρής περιοχής με 75€ και μεγάλης περιοχής με 115€ και τα Υγείαnet προσφέρουν δερματοσκόπηση με 40€. Τις εξετάσεις μπορούν να αποκτήσουν όλοι όσοι επισκεφτούν την ιστοσελίδα του ΥΓΕΙΑ καθώς και τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης (όπως αναγράφονται παραπάνω) από σήμερα Τρίτη 2 Μαΐου έως την Τετάρτη 31 Μαΐου 2017.

Οι ενδιαφερόμενοι, αφού δηλώσουν τα στοιχεία τους στις ειδικές φόρμες συμμετοχής (δωρεάν εξέταση από Δερματολόγο - http://www.omilos-hygeia.gr/microsite/exetasi-spilon/ και χαρτογράφηση σπίλων και δερματοσκόπηση - http://www.omilos-hygeia.gr/microsite/xartografisi-spilon/), θα λάβουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τη διενέργεια των εξετάσεων.

Σχετικές ειδήσεις