ΥΓΕΙΑ

Δέκα περίεργα trivia που σίγουρα δεν ήξερες για το γέλιο

Δέκα περίεργα trivia που σίγουρα δεν ήξερες για το γέλιο

Ο Σαίξπηρ έλεγε ότι«το γέλιο είναι η μουσική της ζωής»,ενώ ο Γάλλος συγγραφέας Νικολά Σαμφόρ είχε πει κάποτε πως«η πιο χαμένη από όλες τις ημέρες μας είναι εκείνη που δεν γελάσαμε καθόλου».

Η αλήθεια είναι ότι σύμφωνα με δεκάδες έρευνες που έχουν δει το «φως» της δημοσιότητας, το γέλιο κάνει καλό στην ψυχική και τη σωματική μας υγεία. Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο που θεωρείται από πολλούς ως το καλύτερο «φάρμακο» για τον άνθρωπο. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου, λοιπόν, αξίζει να μάθετε 10 εντυπωσιακά facts αναφορικά με το γέλιο, που σίγουρα δεν γνωρίζατε μέχρι σήμερα!

1. Το γέλιο δεν συνδέεται με το χιούμορ

Μπορεί μέχρι σήμερα να πιστεύατε ότι όποιος έχει χιούμορ γελάει και περισσότερο ή ότι οι άνθρωποι γελούν συνήθως έπειτα από ένα αστείο, ωστόσο, οι ειδικοί ήρθαν να καταρρίψουν την άποψη αυτή με μια έρευνα. Πιο αναλυτικά, ο καθηγητής Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης Robert R. Provine του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ ανακάλυψε ότι μόνο το 10% των περιπτώσεων που σχετίζονται με το γέλιο, συνδέονται με το χιούμορ γενικότερα.

2. Το γέλιο σας βοηθά να «κάψετε» θερμίδες

Το γέλιο δεν κάνει μόνο καλό στην ψυχική σας διάθεση, αλλά και στο κορμί σας, αφού σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ με 10 ή 15 λεπτά γέλιου την ημέρα, μπορείτε να «κάψετε» έως και 40 θερμίδες!

3. Το γέλιο τονώνει την αυτοπεποίθηση

Τα καλά που προσφέρει το γέλιο στον άνθρωπο δεν σταματούν εδώ, αφού μεταξύ άλλων, μπορεί να τονώσει την αυτοπεποίθησή σας. Ναι, τα άτομα με αυτοπεποίθηση έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Μπορούν να γελούν ακόμη κι αν τα πράγματα γύρω τους δεν πηγαίνουν καλά. Ωστόσο, μεγάλο ρόλο διαδραματίζει στο κομμάτι αυτό το θέμα της στοματικής υγιεινής! Πράγματι, οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα δόντια τους, γελούν λιγότερο και συνεπώς, βλάπτουν την υγεία και την αυτοπεποίθησή τους. Γι΄ αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι σημαντικό να κάνετε ό,τι περνά από το χέρι σας για να διατηρείτε το χαμόγελό σας όμορφο, υγιές και λαμπερό! Δείξτε τα δόντια σας και το χαμόγελό σας.

Μια καλή σειρά από εξειδικευμένα προϊόντα για την φροντίδα της στοματικής κοιλότητας, όπως η FREZYDERM ORAL SCIENCE, θα σας βοηθήσει να χαμογελάτε περισσότερο!

2

4. Ένας ενήλικας γελά 13 φορές την ημέρα

Ένας ενήλικας γελά κατά μέσο όρο 13 φορές την ημέρα και μάλιστα, στις περισσότερες περιπτώσεις, το γέλιο του δεν σχετίζεται με κάποια αστεία η χιουμοριστική κατάσταση. Όσον αφορά στα παιδιά, γελούν περισσότερες από 300 φορές την ημερησίως. Ίσως αυτός είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας απολαμβάνουν να περνούν τον χρόνο τους δίπλα σε παιδία. Οι ειδικοί, πάντως, προτείνουν να γελάτε ακόμη περισσότερο. Για την ακρίβεια, θεωρούν ότι 15 με 20 λεπτά γέλιου κάθε μέρα θα κάνουν καλό στην υγεία σας.

5. Οι σχέσεις των ζευγαριών που γελούν πολύ διαρκούν περισσότερο

Αν εσείς και ο σύντροφός σας γελάτε αρκετά κάθε μέρα, τότε η σχέση σας έχει πολλές πιθανότητες να διαρκέσει περισσότερο. Ο καθηγητής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϋ, Bob Levenson, διεξήγε μια έρευνα αναμεσά σε ζευγάρια και είδε ότι εκείνα που αντιμετώπιζαν ακόμη και τις δύσκολες καταστάσεις γελώντας, έμεναν μαζί για μεγαλύτερο διάστημα.

3

6. Το γέλιο είναι μεταδοτικό (και όλα ξεκινούν από τον εγκέφαλο)

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί ξεσπάτε σε γέλια, όταν άλλοι άνθρωποι γύρω σας γελούν; Οι επιστήμονες δίνουν την απάντηση και σε αυτή την περίπτωση, αποκαλύπτοντας ότι για όλα ευθύνεται ο εγκέφαλός σας. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το University College του Λονδίνου, όταν οι άνθρωποι ακούν θετικούς ήχους, όπως το γέλιο, τότε ενεργοποιείται μια περιοχή του εγκεφάλου η οποία προετοιμάζει ουσιαστικά τους μυς του προσώπου για… το γέλιο! Επίσης, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνθρωποι γελούν -κατά μέσο όρο- 30 φορές περισσότερο όταν βρίσκονται μαζί με άλλα άτομα, απ’ ότι όταν είναι μόνοι τους.

7. Το γέλιο σας ξυπνά

Αν δεν σας αρέσει να πίνετε καφέ, τότε μπορείτε απλά να ξεκινάτε τη μέρα σας με ένα δυνατό γέλιο. Σύμφωνα με έρευνα, το γέλιο το πρωί έχει για τον ανθρώπινο οργανισμό την ίδια επίδραση που θα είχε και ένα φλιτζάνι καφέ.

8. Το γέλιο είναι ένα «φάρμακο» που βελτιώνει τη μνήμη σας

Ναι, ξέρετε ότι το γέλιο σας κάνει καλό. Γνωρίζατε, όμως, ότι μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη σας; Έρευνα του Πανεπιστημίου Loma Linda των ΗΠΑ έδειξε πως οι ηλικιωμένοι που γελούν περισσότερο, έχουν καλύτερη μνήμη, ενώ άλλα στοιχεία έχουν δείξει ότι το γέλιο έχει θετική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλλει στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος.

9. Οι αρουραίοι γαργαλιούνται και ναι, γελούν!

Οι αρουραίοι δεν είναι τα μόνα πλάσματα στον πλανήτη Γη που γελούν, εκτός από τους ανθρώπους. Οι ειδικοί έχουν ανακαλύψει ότι τα σκυλιά και οι χιμπατζήδες έχουν επίσης αυτή την ξεχωριστή ικανότητα. Ωστόσο, το γέλιο των αρουραίων συνδέεται με πιο άμεσο τρόπο με το ανθρώπινο. Πιο αναλυτικά, ο βιολογικός μηχανισμός του γαργαλήματος φαίνεται πως είναι ίδιος στους ανθρώπους και τους αρουραίους. Μάλιστα, πειράματα έδειξαν ότι οι αρουραίοι, όπως και οι άνθρωποι, γαργαλιούνται στην κοιλιά και τις πατούσες!

10. Ο εγκέφαλος μπορεί να ξεχωρίσει το αληθινό από το ψεύτικο γέλιο

Σύμφωνα με την Αμερικανίδα νευροεπιστήμονα, Sophie Scott, ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να ξεχωρίσει το φυσικό και γνήσιο γέλιο από το ψεύτικο και επιτηδευμένο. Πράγματι, όταν κάποιος ακούει ένα αληθινό γέλιο ενεργοποιείται μια περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με την κατανόηση των συναισθημάτων άλλων ανθρώπων. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν συμβαίνει με το ψεύτικο γέλιο.

6

Δείξτε τα δόντια σας και το χαμόγελό σας! Το γέλιο κάνει τη ζωή σας πιο όμορφη!