ΥΓΕΙΑ

Πολυνομοσχέδιο: «Άνθρακες ο θησαυρός» η αύξηση στο νοσοκομειακό επίδομα

Πολυνομοσχέδιο: «Άνθρακες ο θησαυρός» η αύξηση στο νοσοκομειακό επίδομα

Συνεχίζεται και σήμερα, Πέμπτη (18/05/2017), η απεργία των νοσοκομειακών γιατρών, οι οποίοι αντιτάσσονται στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Σχετικά με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου οι οποίες αφορούν στην υγεία, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) επισημαίνει: «Την ώρα που η κυβέρνηση μιλάει ανερυθρίαστα για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, επιβάλλει νέες περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο "όνομα του εξορθολογισμού των δαπανών". Με τα νέα μέτρα μειώνεται κατά 30% το ποσό που θα αποζημιώνεται για φάρμακα, εξετάσεις και άλλα.

Παραπέρα υποβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τη θεσμοθέτηση του "κόφτη" των Τοπικών Μονάδων Υγείας προς τα Κέντρα Υγείας και τα Νοσοκομεία που θα λειτουργούν με χαμηλά αμειβόμενους υγειονομικούς και θα παρέχουν υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας. Με στόχο τις περικοπές των κοινωνικών δαπανών, την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων και την επίτευξη των ματωμένων πρωτογενών πλεονασμάτων.

Αποκαλυπτικό για τις επιδιώξεις τους είναι ότι μέσα στο ίδιο το κείμενο της συμφωνίας κυβέρνησης –κουαρτέτου ομολογείται ότι οι αντιδραστικές αλλαγές που προωθούν στην ιατρική εκπαίδευση εντάσσεται στο παραπάνω πλαίσιο της μείωσης των δημόσιων δαπανών περίθαλψης».

Ως προς το ειδικό μισθολόγιο των γιατρών και την αποζημίωση των εφημεριών, «άνθρακες ο θησαυρός» σχολιάζει η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών (ΔΗΠΑΚ). Συγκεκριμένα:

«Για τη μισθολογική κατάταξη των γιατρών και των οδοντίατρων του ΕΣΥ ορίζονται 16 κλιμάκια για κάθε βαθμίδα (ειδικευόμενος, επιμελητής Β, επιμελητής Α κλπ.). Η μισθολογική εξέλιξη απαιτεί υπηρεσία 1 χρόνου στο πρώτο κλιμάκιο και 2 χρόνων για κάθε επόμενο κλιμάκιο.

- Το χρονοεπίδομα και το επίδομα βιβλιοθήκης εντάσσονται στο βασικό μισθό.

-Δίνεται μικρή αύξηση του νοσοκομειακού επιδόματος.

- Αποσυνδέεται η αποζημίωση της εφημερίας από το βασικό μισθό και ορίζεται συγκεκριμένο ποσό ωριαίας αμοιβής εφημερίας για κάθε βαθμό, η οποία παρά την μικρή αύξηση παραμένει σε εξευτελιστικά επίπεδα. Π.χ. ο ειδικευόμενος γιατρός θα πληρώνεται με 4,48 ευρώ την ώρα.

- Οι αγροτικοί γιατροί εντάσσονται στο ειδικό μισθολόγιο.

Στη συνάντηση της Ε.Γ. της ΟΕΝΓΕ με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι θα αυξηθεί το κονδύλι για το νοσοκομειακό επίδομα κατά 9 εκατ. ευρώ και το κονδύλι για τις εφημερίες κατά 15 εκατ. ευρώ. Ο κ. Ξανθός "ξέχασε" να μας πει ότι παρόλο που το νοσοκομειακό επίδομα αυξάνεται, με την κατάργηση του χρονοεπιδόματος και του επιδόματος βιβλιοθήκης, τα οποία ενσωματώνονται στο βασικό μισθό, και τα μισθολογικά κλιμάκια που διαμορφώνονται, οι μισθοί μας στην πραγματικότητα μειώνονται. Π.χ. ένας Επιμελητής Β με 5 χρόνια προϋπηρεσίας σήμερα παίρνει μισθό 1870 μεικτά. Με το νέο μισθολόγιο θα παίρνει 1841 μεικτά.

Μάλιστα, όσα περισσότερα χρόνια προϋπηρεσίας έχει κάποιος, τόσο μεγαλύτερες μειώσεις θα έχει. Π.χ. ένας Επιμελητής Α με 5 χρόνια προϋπηρεσίας έχει μείωση 51 ευρώ ενώ με 15 χρόνια προϋπηρεσίας θα έχει μείωση 73,50 ευρώ. Με λίγα λόγια, όσο περισσότερα χρόνια δουλεύει κάποιος τόσο μεγαλύτερη η "ποινή".

Αποδεικνύεται ότι η αύξηση της αποζημίωσης των εφημεριών με τη μείωση του μισθού είναι μία η άλλη. Στην καλύτερη περίπτωση πρόκειται για αυξήσεις των 10-20 ευρώ το μήνα στο σύνολο των αποδοχών (μισθός και εφημερίες). Αν υπολογίσει κανείς τη φορολογία του επιδόματος βιβλιοθήκης που μέχρι τώρα δεν φορολογούνταν, την κλιμάκωση της φοροληστείας με τη μείωση του αφορολόγητου... άνθρακες ο θησαυρός».