ΥΓΕΙΑ

Το πρωινό ξύπνημα είναι ευεργετικό!

Το πρωινό ξύπνημα είναι ευεργετικό!
Όσοι επιλέγουν να ξυπνήσουν νωρίς το πρωί είναι πιο αδύνατοι, πιο υγιείς και πιο ευτυχισμένοι ...

Όσοι επιλέγουν να ξυπνήσουν νωρίς το πρωί είναι πιο αδύνατοι, πιο υγιείς και πιο ευτυχισμένοι απ’ ό,τι οι... υπναράδες!

Μελέτη επιστημόνων του Roehampton κατέγραψε τις συνήθειες ύπνου, την υγεία και τον τρόπο ζωής σε δείγμα 1.100 ανδρών και γυναικών .

Το 13% από αυτούς συνήθιζαν να ξυπνούν και να σηκώνονται καθημερινά από το κρεβάτι τους πριν από τις 7 το πρωί – και τη συνήθεια αυτή τη διατηρούσαν και τα Σαββατοκύριακα.

Ένα 6% ξυπνούσε γύρω στις 9 το πρωί από Δευτέρα έως Παρασκευή, ενώ τα Σαββατοκύριακα συνήθως παρέμεναν στο κρεβάτι μέχρι το μεσημέρι.

Οι υπόλοιποι εθελοντές βρίσκονταν κάπου στο ενδιάμεσο των δύο άκρων.

Όπως έδειξε η ανάλυση όλων των στοιχείων, οι εθελοντές που ξυπνούσαν καθημερινά χαράματα είχαν λιγότερες ενδείξεις κατάθλιψης και άγχους και είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να τρώνε πρωινό, το οποίο σε πολλές προγενέστερες μελέτες έχει συσχετιστεί με το φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Σύμφωνα με τον δρ Γιόργκε, όποιος κοιμάται όπως ο ανθρώπινος οργανισμός είναι προγραμματισμένος (δηλαδή όλο το βράδυ και με πρωινή έγερση) κοιμάται καλύτερα.

Ο καλός ύπνος το βράδυ, όμως, έχει σχετιστεί δεκάδες φορές με την καλύτερη ψυχοσωματική υγεία, το υγιές σωματικό βάρος και το αίσθημα ικανοποίησης από τη ζωή.