Κοινότητα ατμιστών: Επικρατούν μύθοι και αναλήθειες εναντίον του ατμίσματος

Newsroom Newsroom

Κοινότητα ατμιστών: Επικρατούν μύθοι και αναλήθειες εναντίον του ατμίσματος

Επιστημονική εκδήλωση για το άτμισμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο πλαίσιο της έκθεσης VAPEXPRO, της πρώτης διοργάνωσης για επαγγελματίες του ατμίσματος στην Ελλάδα.

 

Στην εκδήλωση ομιλητές ήταν ο Σπύρος Τσιμούρης, Πρόεδρος Συλλόγου «Κοινότητα Ελλήνων Ατμιστών», ο Δρ. Παναγιώτης Κατωπόδης, Παθολόγος-Διαβητολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ρώμης-Δ/ντής Παθολογικού Τμήματος Ιατρικού Κέντρου Περιστερίου και ο Δρ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, Καρδιολόγος-Ερευνητής, Επιστημονικός Συνεργάτης Ωνασείου και Ειδικός Συνεργάτης Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ).

Ο κ. Τσιμούρης ανέφερε ότι επικρατούν μύθοι, αναλήθειες και προπαγάνδα εναντίον του ατμίσματος. Μας ενδιαφέρει ο τεκμηριωμένος αντίλογος και όχι άναρθρες κραυγές και τόνισε ότι «η Κοινότητα θα υποστηρίζει κάθε προσπάθεια, έτσι ώστε η ορθή ενημέρωση να περάσει σε όλη την κοινωνία». Σύμφωνα με το τι αναφέρεται και στην υπόλοιπη Ευρώπη τα άτμισμα είναι εναλλακτική συνήθεια μειωμένου ρίσκου.

Ο κ. Κατωπόδης υπογράμμισε ότι σύμφωνα με τον Οργανισμό Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου 55.000 θάνατοι αποφεύχθηκαν χάρη στο άτμισμα, ενώ πολλά είναι τα οφέλη από τη διακοπή καπνίσματος συμβατικών τσιγάρων. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι σε ένα 24ωρο από τη διακοπή καπνίσματος επανέρχονται τα φυσιολογικά επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα και σε ένα χρόνο μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.

«Η συσκευή ατμίσματος είναι ένα καινούργιο τεχνολογικό προϊόν που μας βοηθά να απαλλαγούμε από το κάπνισμα. Είναι ευθύνη των επαγγελματιών υγείας να προτρέπουν τους ασθενείς τους να διακόψουν το κάπνισμα» τόνισε ο κ. Κατωπόδης.

Ο κ. Φαρσαλινός παρέθεσε συνοπτικά τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα που καταδεικνύουν την ιδιαίτερα μειωμένη βλαπτικότητα του ηλεκτρονικού τσιγάρου σε σχέση με το κάπνισμα.

Με βάση μελέτες το ποσοστό διακοπής καπνίσματος χωρίς καμία υποστήριξη φτάνει μόλις στο 5%, το ποσοστό διακοπής με υποκατάστατα νικοτίνης φτάνει το 7% και με φαρμακευτική αγωγή στο 20% μόνο όμως στον πρώτο χρόνο. Στην Ευρώπη χάρη στο άτμισμα 6 εκατ. καπνιστές διέκοψαν το κάπνισμα και 9 εκατ. καπνιστές το μείωσαν.

Τον Αύγουστο του 2015, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (Public Health England) δημοσίευσε μια εκτενή αναφορά για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στην οποία αναφέρεται ξεκάθαρα πως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι τουλάχιστον 95% λιγότερο βλαπτικά από το κάπνισμα. Τον Απρίλιο του 2016, το Βασιλικό Κολλέγιο Ιατρών (Royal College of Physicians) στο Ηνωμένο Βασίλειο δημοσίευσε μια αναφορά για τη στρατηγική ελάττωσης του κινδύνου από το κάπνισμα όπου αναφέρεται πως οι μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία από την χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι απίθανο να ξεπερνά το 5% των επιπτώσεων από το κάπνισμα, και είναι πιθανό να είναι σημαντικά μικρότερες από 5%. Τον Μάιο του 2016, πραγματοποιήθηκε η πρώτη διάσκεψη για το ηλεκτρονικό τσιγάρο και την πολιτική υγείας στη Γαλλία, με τη συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων και εκπροσώπων της κυβέρνησης, όπου αναφέρθηκε ξεκάθαρα ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι τουλάχιστον 20 φορές λιγότερο βλαπτικό από το κάπνισμα.

Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση στον επιπολασμό του καπνίσματος, με το 38% του πληθυσμού άνω των 15 ετών να καπνίζει. Δεν υπάρχει λοιπόν η πολυτέλεια για καθυστερήσεις και αναχρονιστικές νομοθετήσεις που επιτείνουν αντί να λύνουν το πρόβλημα, τόνισαν οι ομιλητές. Η στρατηγική ελάττωσης του κινδύνου από το κάπνισμα πρέπει επειγόντως να υιοθετηθεί και να υποστηριχθεί, με σκοπό να συμπληρώσει (κι όχι να αντικαταστήσει) τις υπόλοιπες μεθόδους και να επιταχύνει την ελάττωση της χρήσηςσυμβατικών τσιγάρων. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελεί σήμερα το σημαντικότερο προϊόν ελάττωσης του κινδύνου από το κάπνισμα παγκοσμίως, κατέληξαν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved