ΥΓΕΙΑ

Σε ετοιμότητα το ΚΕΕΛΠΝΟ για τα κρούσματα ελονοσίας και ιού του Δυτικού Νείλου

Σε ετοιμότητα το ΚΕΕΛΠΝΟ για τα κρούσματα ελονοσίας και ιού του Δυτικού Νείλου

Τα νοσήματα που μεταδίδονται με κουνούπια ήταν το αντικείμενο της ευρείας σύσκεψης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο ΚΕΕΛΠΝΟ, την Πέμπτη (03/08/2017), υπό την προεδρεία του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Γιάννη Μπασκόζου, και του Προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ, αν. καθηγητή χειρουργικής, Θεόφιλου Ρόζενμπεργκ.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επιστήμονες και εκπρόσωποι φορέων από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το Συντονιστικό Κέντρο Αιμοεπαγρύπνησης, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, την Ιατρική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

Συζητήθηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα και οι δράσεις δημόσιας υγείας σχετικά με τα σποραδικά κρούσματα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης καθώς και τα πρόσφατα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Τονίστηκε ότι στην εποχή της παγκόσμιας μετακίνησης τα νοσήματα που μεταδίδονται με διαβιβαστές αποτελούν σημαντική πρόκληση για τη Δημόσια Υγεία τόσο των ανθρώπων όσο και των ζώων στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Με αφορμή τα μέχρι τώρα κρούσματα ελονοσίας και λοίμωξης του Ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα διαπιστώθηκε ετοιμότητα και καλή συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων.

Εξαιρετική σημασία έχουν σε αυτή τη φάση τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια καθώς αποτελούν το σημαντικότερο μέτρο πρόληψης από τη νόσο αυτή την περίοδο.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και όλους τους εμπλεκόμενους αρμόδιους φορείς, έχει ενημερώσει το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό σχετικά με τη διάγνωση της λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου και παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της νόσου στην Ελλάδα.

Ενημέρωση σχετικά με την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων θα γίνεται σε εβδομαδιαία βάση (κάθε Τετάρτη απόγευμα) μέσω της ιστοσελίδας του ΚΕΕΛΠΝΟ, στην οποία και αναφέρονται αναλυτικές οδηγίες για τη νόσο και τα μέτρα πρόληψης (www.keelpno.gr).

Σχετικές ειδήσεις