ΥΓΕΙΑ

Επιδημία ιλαράς: Πώς μεταδίδεται η νόσος - Οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ για ταξιδιώτες

Επιδημία ιλαράς: Πώς μεταδίδεται η νόσος - Οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ για ταξιδιώτες

Τριάντα νέα κρούσματα ιλαράς καταγράφηκαν μόνο την τελευταία εβδομάδα στη χώρα μας, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε 196.

Τον τελευταίο μήνα έχουν πραγματοποιηθεί 100.000 εμβολιασμοί MMR, ωστόσο υπολογίζεται ότι 350.000 παιδιά, ηλικίας από 15 μηνών έως τεσσάρων ετών, είναι ακόμα ανεμβολίαστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέα Κωνσταντόπουλο. Επίσης, άγνωστος παραμένει ο αριθμός των Ελλήνων που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και έχουν λάβει μία δόση -ή και καμία- του εμβολίου για την ιλαρά.

Καθώς η επιδημία ιλαράς πλήττει την Ευρώπη από το Φεβρουάριο του 2016, το ΚΕΕΛΠΝΟ εφιστά την προσοχή των ταξιδιωτών. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η επιδημία ξεκίνησε από τη Ρουμανία λόγω του ανεπαρκούς εμβολιασμού του πληθυσμού. Εκεί έχουν σημειωθεί 8.982 κρούσματα συμπεριλαμβανομένων και 42 θανάτων. Άλλες χώρες της Ευρώπης όπου αναφέρθηκαν κρούσματα ιλαράς είναι οι εξής: Αγγλία, Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ισλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σουηδία, και Τσεχία.

Ιδιαίτερο κίνδυνο διατρέχουν οι ταξιδιώτες που επισκέπτονται συγγενείς και φίλους στις χώρες αυτές, συμμετέχουν σε μαζικές συγκεντρώσεις (φεστιβάλ, συναυλίες), αθλητικές εκδηλώσεις και οι προσκυνητές, επισημαίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Μετάδοση

Η ιλαρά χαρακτηρίζεται ως πολύ μεταδοτική νόσος η οποία μεταδίδεται από άτομο σε άτομο αερογενώς και με σταγονίδια. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, καταρροή, επιπεφυκίτιδα, βήχα και εξάνθημα.

Τα άτομα που νοσούν μεταδίδουν τη νόσο 4 ημέρες πριν την εμφάνιση του εξανθήματος, έως και 4 ημέρες μετά την εμφάνιση του εξανθήματος. Ο χρόνος επώασης είναι περίπου 10 ημέρες.

Όταν οι νοσούντες φταρνίζονται ή βήχουν, τα σταγονίδια διασπείρονται μέσω του αέρα και μπορούν να επιμολύνουν άλλα άτομα.

Οδηγίες

Οι ταξιδιώτες συνιστάται να είναι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις εμβολίου έναντι της ιλαράς, της ερυθράς και της παρωτίτιδας (MMR).

Το εμβόλιο (MMR) μπορεί να χορηγηθεί από την ηλικία των έξι μηνών πριν από ταξίδι σε χώρες ή περιοχές στις οποίες αναφέρεται έξαρση επιδημίας ιλαράς.

Άνοσοι θεωρούνται όσοι έχουν λάβει 2 δόσεις του εμβολίου ή έχουν ιστορικό νόσησης.

Αν δεν έχετε εμβολιαστεί πλήρως με δύο δόσεις του εμβολίου MMR ή δεν έχετε νοσήσει από ιλαρά, διατρέχετε κίνδυνο να νοσήσετε αν ταξιδεύετε σε χώρες με κρούσματα ιλαράς.

Πότε πρέπει να δείτε τον γιατρό σας

Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας το συντομότερο δυνατόν αν έχετε εσείς ή το παιδί σας ύποπτα συμπτώματα συμβατά με την ιλαρά, όπως πυρετό και εξάνθημα.

Συστήνεται να τηλεφωνήσετε πριν την επίσκεψή σας, ώστε να γίνουν ρυθμίσεις των ραντεβού με σκοπό να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης της ιλαράς.

Θα πρέπει επίσης να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε έρθει σε στενή επαφή με άτομο που πάσχει από ιλαρά και είστε επίνοσοι - ακόμα και αν δεν έχετε οποιοδήποτε σύμπτωμα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)