ΥΓΕΙΑ

Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Θριάσιο επεκτείνει τη λειτουργία της

Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Θριάσιο επεκτείνει τη λειτουργία της

Συγκριτικά στοιχεία για τη δραστηριότητα της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ) στο Θριάσιο έδωσε η διοίκηση του νοσοκομείου, κάνοντας ένα συνοπτικό απολογισμό πεπραγμένων του τελευταίου χρόνου.

Το Σεπτέμβριο του 2016 ο αριθμός των μονίμων αιμοκαθαιρόμενων στη μονάδα ανερχόταν σε 16, ενώ κατά το μήνα αυτό άλλοι 10 ασθενείς υπεβλήθησαν σε έκτακτες συνεδρίες. Ο συνολικός αριθμός των συνεδριών εκείνο το μήνα ανήλθε στις 283. Στη ΜΤΝ υπηρετούσαν 3 ειδικευμένοι ιατροί νεφρολόγοι και 6 νοσηλεύτριες. Η ΜΤΝ δε συμμετείχε στο πρόγραμμα γενικών εφημεριών του νοσοκομείου.

Σήμερα στη ΜΤΝ του Θριασίου Νοσοκομείου υπηρετούν οι ίδιοι 3 μόνιμοι νεφρολόγοι και 1 επικουρικός νεφρολόγος με τριετή σύμβαση. Το νοσηλευτικό προσωπικό έχει ενισχυθεί με 3 επιπλέον άτομα και οι θέσεις αιμοκάθαρσης αυξήθηκαν κατά 2. Η ΜΤΝ από τον περασμένο Ιανουάριο συμμετέχει στο πρόγραμμα γενικών εφημεριών του νοσοκομείου σε 12ωρη βάση. Οι μόνιμοι ασθενείς είναι πλέον 27 και ο συνολικός αριθμός των συνεδριών που πραγματοποιήθηκαν τον Αύγουστο 2017 ανέρχεται στις 417.

Όπως επισημαίνει η διοίκηση του νοσοκομείου, με την επέκταση της δραστηριότητάς της η ΜΤΝ συνέβαλε αποφασιστικά στην εξάλειψη του φαινομένου των «περιφερόμενων» αιμοκαθαιρόμενων, υποδεχόμενη 7 ανασφάλιστους ασθενείς της ευρύτερης περιφέρειας Δυτικής Αττικής, οι οποίοι πλέον απολαμβάνουν συνεχούς και απρόσκοπτης ιατρικής φροντίδας όπως και οι ομοιοπαθείς ασφαλισμένοι συνάνθρωποί τους.

Στη δραστηριότητα της Μονάδας καταγράφεται μια επιπλέον υπηρεσία από τον Ιούνιο του 2017, η παροχή ημιμόνιμης αγγειακής προσπέλασης για αιμοκάθαρση από ιατρό Νεφρολόγο. Πρόκειται για μια καινοτόμα υπηρεσία, κομμάτι της Επεμβατικής Νεφρολογίας, που έρχεται να καλύψει ένα σοβαρό κενό με οργανωμένο και εμπεριστατωμένο τρόπο. Ήδη η ανταπόκριση είναι μεγάλη τόσο από νοσοκομεία, ιδίως νησιωτικών περιοχών, όσο και από ΜΤΝ του ιδιωτικού τομέα, αναφέρει η διοίκηση του Θριασίου.

Αυτήν τη στιγμή, προτεραιότητα αποτελεί η εισαγωγή της πλασμαφαίρεσης στο πλαίσιο της Μονάδας, σε συνεργασία με το Νευρολογικό τμήμα, με στόχο να συμβάλλει στην ανακούφιση μιας μεγάλης πληθυσμιακής ομάδας ασθενών, που σήμερα αναγκάζεται να αναζητά την υπηρεσία αυτή, σε κεντρικά νοσοκομεία των Αθηνών.

Στους μεσοπρόθεσμους στόχους της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού περιλαμβάνονται:

1. Ενίσχυση της δραστηριότητας της μονάδας αιμοκάθαρσης με επιπλέον ασθενείς

2. Ενίσχυση της Επεμβατικής Νεφρολογίας, ιδίως μετά την επικείμενη εγκατάσταση ψηφιακού αγγειογράφου στο νοσοκομείο

3. Επέκταση της εφημέρευσης σε 24ωρη βάση

4. Πιστοποίηση της ποιότητας των υπηρεσιών της ΜΤΝ από αναγνωρισμένο σχετικό φορέα

5. Ενίσχυση με προσωπικό και ενέργειες για την ίδρυση Νεφρολογικής Κλινικής.

Σχετικές ειδήσεις

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων