ΥΓΕΙΑ

Υπηρεσίες τηλεϊατρικής στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Σάμου

Υπηρεσίες τηλεϊατρικής στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Σάμου

Αποσυμφορείται το Γενικό Νοσοκομείο του νησιού.

Ο χώρος παροχής υπηρεσιών τηλεϊατρικής και τηλεδιερμηνίας ξεκίνησε τη λειτουργία του στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) Σάμου, για την κάλυψη ζωτικών αναγκών των προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν εκεί.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και ειδικότερα την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΥΠΥΤ). Σε ειδικά διαμορφωμένο κοντέινερ (εμπορευματοκιβώτιο), το οποίο είναι προσφορά της εταιρείας τεχνολογίας Cisco, έχει τοποθετηθεί εξοπλισμός με υψηλής τεχνολογίας ενσύρματα και ασύρματα δίκτυα, καθώς και συστήματα τηλεδιάσκεψης. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες περιλαμβάνουν ιατρικές εξετάσεις, ψυχολογική υποστήριξη, αλλά και συμβολή στην επικοινωνία μεταξύ οικογενειών.

Ως εξαιρετικά σημαντική κρίνεται η αναβάθμιση στην παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ιδίως σε ιατρικές ειδικότητες που λείπουν από το ΚΥΤ ή ακόμη και από το νησί της Σάμου. Το νέο σύστημα επιτρέπει εξ αποστάσεως ιατρική συμβουλευτική και εξέταση από εξειδικευμένους ιατρούς, καθώς και τηλεδιερμηνεία κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, μέσω βίντεο υψηλής ευκρίνειας.

Εκτός από τη μείωση στο λειτουργικό κόστος των υπηρεσιών υγείας, το πρόγραμμα έχει ήδη συμβάλει στην αποσυμφόρηση του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου από άσκοπες μετακινήσεις προσφύγων και μεταναστών προς αυτό.

Το κοντέινερ διαθέτει δύο χώρους, ένα πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο και ένα χώρο αναμονής, ενώ διασυνδέθηκε με το Πανελλήνιο Δίκτυο Δημόσιας Διοίκησης «Σύζευξις».

Σε συνεργασία με τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια, το πρόγραμμα έχει διασυνδεθεί με το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής (ΕΔίΤ), το οποίο λειτουργεί στα νησιά του Αιγαίου. Ήδη έχουν ξεκινήσει συνεδρίες τηλεψυχιατρικής με το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ) με τα αποτελέσματα να είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, προγραμματίζεται σε συνεργασία με την εταιρεία Cisco και το Δήμο Αμβούργου της Γερμανίας η διάθεση τριών ακόμη αντίστοιχων εμπορευματοκιβωτίων πλήρως εξοπλισμένων, αλλά και άλλων τριών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε ως αίθουσες αναμονής, είτε σε άλλες χρήσεις, όπως ως σχολικές αίθουσες για προσφορά εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Δείτε φωτογραφίες στην παραπάνω gallery του Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις