ΥΓΕΙΑ

Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής: 30 Κέντρα Υγείας νησιών συνδέονται με κεντρικά νοσοκομεία

Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής: 30 Κέντρα Υγείας νησιών συνδέονται με κεντρικά νοσοκομεία

Σαράντα τρεις μονάδες τηλεϊατρικής θα ενώνουν Κέντρα Υγείας σε νησιά του Αιγαίου με κεντρικά νοσοκομεία του Πειραιά και της Περιφέρειας, ώστε οι κάτοικοι και οι επισκέπτες ακόμα και των πιο απομακρυσμένων νησιών να αποκτούν υπηρεσίες υγείας. Το έργο «Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής» ολοκληρώθηκε, στηρίζεται στο Δημόσιο Δίκτυο Δεδομένων «Σύζευξις» και υλοποιήθηκε από τον Όμιλο ΟΤΕ.

Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, δήλωσε σχετικά πως «αυτό το εργαλείο θα είναι πολύτιμο εφόσον στηριχθεί όπως πρέπει από το ΕΣΥ και εφόσον αναπτυχθεί για να καλύψει όλες τις άγονες, απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές και μικρά ορεινά χωριά (...) Θυμίζω ότι 19 προσπάθειες αποτυχημένες έχουν γίνει στη χώρα μας, αυτή δεν πρέπει να αποτύχει, είναι μεγάλη μας ευθύνη που την αναλαμβάνουμε».

Οι 43 μονάδες τηλεϊατρικής που δημιούργησε ο Όμιλος ΟΤΕ για τη 2η ΔΥΠΕ Πειραιώς & Αιγαίου, με τεχνολογία της Cisco, έχουν τοποθετηθεί σε 30 κέντρα υγείας νησιών του Αιγαίου, σε 12 περιφερειακά και κεντρικά νοσοκομεία και μία στο κέντρο επιχειρήσεων του υπουργείου Υγείας. Τα νησιά που καλύπτει το δίκτυο τηλεϊατρικής είναι η Αμοργός, η Άνδρος, η Αστυπάλαια, η Ικαρία, η Ίος, η Κάλυμνος, η Κάρπαθος, η Κάσος, το Καστελλόριζο, τα Κύθηρα, η Κως, η Λέρος, η Λήμνος, η Μήλος, η Μύκονος, η Μυτιλήνη, η Νάξος, η Νίσυρος, οι Οινούσσες, η Πάρος, η Πάτμος, η Ρόδος, η Σάμος, η Σαντορίνη, η Σίφνος, η Σύμη, η Σύρος, η Τήνος, οι Φούρνοι και η Χίος.

Κάθε μονάδα τηλεϊατρικής αποτελείται από έναν ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο, κάμερα υψηλής ευκρίνειας, οθόνη και ειδικά ιατρικά όργανα που αναμεταδίδουν ζωντανά τις ενδείξεις των εξετάσεων. Μέσω των μονάδων τηλεϊατρικής οι γιατροί με τους ασθενείς τους στα νησιά, επικοινωνούν με γιατρούς-συμβούλους των νοσοκομείων της Αθήνας, βλέποντας ο ένας τον άλλο σε φυσικό μέγεθος. Με τον τρόπο αυτό προσομοιώνεται η φυσική παρουσία του ιατρού στο χώρο που βρίσκεται ο ασθενής και μηδενίζεται η απόσταση με τα μεγάλα νοσοκομεία, περιορίζοντας τις άσκοπες μετακινήσεις και αεροδιακομιδές, ενώ αποφορτίζονται τα εξωτερικά ιατρεία.

Μέσω ιατρικών οργάνων που είναι συνδεδεμένα με την πλατφόρμα, όλες οι ενδείξεις από τις εξετάσεις, που διενεργούνται από τον ιατρό/νοσοκόμο-συνοδό, είναι διαθέσιμες σε πραγματικό χρόνο στον εξειδικευμένο ιατρό-σύμβουλο που συμμετέχει στην εξέταση από κάποια απομακρυσμένη τοποθεσία. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης ο ασθενής και ο ιατρός έχουν άμεση επικοινωνία χωρίς παρεμβολές ή καθυστερήσεις στο χρονισμό εικόνας και ήχου. Ήδη 250 γιατροί έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους στη χρήση των μονάδων τηλεϊατρικής, για να μπορούν να προσφέρουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας.

Εκτός από υπηρεσίες τηλεϊατρικής και τηλεσυμβουλευτικής, το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής προσφέρει υπηρεσίες τηλε-εκπαίδευσης, επιτρέποντας την εκπαίδευση ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού σε πραγματικό χρόνο. Το έργο ολοκληρώθηκε με συγχρηματοδότηση του ΕΣΠΑ.

Σχετικές ειδήσεις