Αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο για τις εξαρτήσεις - Σε προτεραιότητα τα ιδιωτικά κέντρα

Διονυσία Προκόπη Διονυσία Προκόπη

Αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο για τις εξαρτήσεις - Σε προτεραιότητα τα ιδιωτικά κέντρα

Μέρος των εσόδων από εγκληματικές ενέργειες στην αντιμετώπιση των εξαρτήσεων

Η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου περί εξαρτησιογόνων ουσιών και ναρκωτικών (ν.4139.2013), είναι ο στόχος του υπουργείου Υγείας στο πεδίο των εξαρτήσεων, ανέφερε ο Ανδρέας Ξανθός, στην πρώτη συνεδρίαση για το 2018, της Εθνικής Επιτροπής Σχεδιασμού και Συντονισμού για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών.

Η συνεδρίαση με τη νέα σύνθεση της Επιτροπής, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (22/01/2018) στο υπουργείο Υγείας, με τη συμμετοχή του υπουργού, Ανδρέα Ξανθού, του αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα, Σταμάτη Βαρδαρού, καθώς και εκπροσώπων των υπουργείων Εργασίας, Παιδείας, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, του ΟΚΑΝΑ του ΚΕΘΕΑ, του 18ΑΝΩ, της Διεύθυνσης Εξαρτήσεων του υπουργείου Υγείας, του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος.

Η Επιτροπή έχει ως αρμοδιότητες –μεταξύ άλλων- την εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τις εξαρτήσεις, την προώθηση και το συντονισμό των αναγκαίων μέτρων, προγραμμάτων και δράσεων καθώς και την παρακολούθηση της εφαρμογής τους.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, πρώτη προτεραιότητα της Επιτροπής πρέπει να είναι η επίλυση του ζητήματος του θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης, λειτουργίας και ελέγχου των ιδιωτικών κέντρων τα οποία δραστηριοποιούνται στο χώρο των εξαρτήσεων, στη βάση του πρόσφατου πορίσματος του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ). Το υπουργείο Υγείας υλοποιεί «το πιο εκτενές και ορθολογικά σχεδιασμένο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για τις εξαρτήσεις με βασικούς άξονες τις οριζόντιες δράσεις, τη γεωγραφική διασπορά, την αύξηση της προσβασιμότητας και την ανάπτυξη ολιστικών παρεμβάσεων με στόχο την πλήρη απεξάρτηση και την κοινωνική επανένταξη», είπε ο κ. Ξανθός. Ζητούμενο είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός που θα αντιμετωπίζει την αδιαμφισβήτητη στενότητα πόρων για την κάλυψη ολοένα αυξανόμενων αναγκών, με κρίσιμους παράγοντες την καθολικότητα, τη δικτύωση και την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της παρέμβασης του υπουργείου Υγείας.

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας, αρμόδιος για το θέμα των εξαρτήσεων, Σταμάτης Βαρδαρός, ανέλυσε τις στρατηγικές προτεραιότητες του υπουργείου Υγείας στον τομέα των ναρκωτικών και των λοιπών εξαρτήσεων.

Η Εθνική Συντονίστρια για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών Δρ. Χριστίνα Παπουτσοπούλου – Διαμαντοπούλου, τόνισε ότι στις άμεσες προτεραιότητες της επιτροπής είναι η δημιουργία υποεπιτροπής για τα ιδιωτικά κέντρα και η ενεργοποίηση της εθνικής επιτροπής στο συντονισμό της χρήσης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων.

Η νέα σύνθεση της Εθνικής Επιτροπής Σχεδιασμού και Συντονισμού για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών είναι η εξής:

 1. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ - ΠΑΠΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ, Δρ Οδοντίατρος, Εθνική Συντονίστρια για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών, ως Πρόεδρος της Επιτροπής.
 2. ΛΟΥΡΜΠΑΚΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ, ως τακτική εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, με αναπληρωτή τον ΣΤΥΛΙΑΝΟΠΟΥΛΟ ΓΕΩΡΓΙΟ.
 3. ΔΑΝΑΜΠΑΣΗΣ ΛΟΥΚΑΣ, ως τακτικός εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών, με αναπληρωτή τον ΒΑΣΑΛΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ.
 4. ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ως τακτικός εκπρόσωπος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με αναπληρώτρια την ΝΤΟΒΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ.
 5. ΝΤΑΒΑ ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ, ως τακτική εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών, με αναπληρωτή τον ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟ.
 6. ΚΥΡΙΑΖΗ ΑΝΔΡΙΑΝΑ, ως τακτική εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με αναπληρωτή τον ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ.
 7. ΒΛΑΧΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ως τακτικός εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, με αναπληρώτρια την MAERKL CHRISTINE.
 8. ΝΤΑΛΙΑΝΗ ΕΡΙΦΥΛΛΗ, ως τακτική εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, με αναπληρωτή τον ΣΑΚΕΛΛΑΡΗ ΑΝΤΩΝΗ.
 9. ΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΑΘΗΝΑ, ως τακτική εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, με αναπληρώτρια την ΤΖΟΥΡΟΥ ΕΛΛΗ.
 10. ΣΙΜΠΕΡΑ ΝΕΛΛΗ, ως τακτική εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, με αναπληρωτή τον ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ.
 11. ΚΟΥΛΟΥΡΗ ΦΩΤΕΙΝΗ, ως τακτική εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, με αναπληρώτρια την ΧΑΤΖΗΔΗΜΟΥ ΣΟΦΙΑ.
 12. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ως τακτικός εκπρόσωπος του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, με αναπληρωτή τον ΤΣΑΡΔΑΚΑ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ.
 13. ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ, ως τακτικός εκπρόσωπος του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής – Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος, με αναπληρώτρια την ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ ΑΝΘΟΥΛΑ.
 14. ΚΑΝΑΒΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΗ, ως τακτική εκπρόσωπος του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με αναπληρώτρια την ΚΟΤΡΟΤΣΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ.
 15. ΚΑΦΕΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ, ως τακτικός εκπρόσωπος του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (Ο.ΚΑ.ΝΑ.), με αναπληρωτή τον ΦΩΤΟΠΟΥΛΟ ΔΗΜΟ.
 16. ΜΠΑΡΔΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ως τακτικός εκπρόσωπος του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕ.Θ.Ε.Α.), με αναπληρωτή τον ΓΚΙΤΑΚΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ.
 17. ΚΥΡΟΥΣΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ως τακτικός εκπρόσωπος του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, με αναπληρωτή τον ΥΦΑΝΤΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟ.
 18. ΓΑΖΓΑΛΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ως τακτικός εκπρόσωπος του ενιαίου Ν.Π.Δ.Δ. Γ.Ν. Θεσσαλονίκης «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» - Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, οργανική μονάδα Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, με αναπληρώτρια την ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΚΙΑ.
 19. ΤΕΡΖΙΔΟΥ ΜΑΝΙΝΑ, ως τακτική εκπρόσωπος του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (Ε.Κ.Τ.Ε.Π.Ν.), με αναπληρώτρια την ΜΠΑΦΗ ΙΟΥΛΙΑ.
Ό,τι συμβαίνει, σκάει και στο Instagram! Ακολούθησέ μας!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

TOP ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved